Το Σπίτι Ηλιοτρόπιο περιστρέφεται ανάλογα με τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας
Το Σπίτι Ηλιοτρόπιο περιστρέφεται ανάλογα με τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας! Μιμείται τα αληθινά ηλιοτρόπια όχι μόνο αισθητικά, αλλά και ως την πραγματική, ουσιαστική λειτουργία τους. Μιμείται τα αληθινά ηλιοτρόπια όχι μόνο αισθητικά, αλλά και ως την πραγματική, ουσιαστική λειτουργία τους.
Ο ακρογωνιαίος λίθος του Μοντερνισμού που άλλαξε τους όρους της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής τον 20ο αιώνα ήταν η φιλοσοφία της «φόρμας που πρέπει πάντα να ακολουθεί και να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα».
Τώρα, εν έτει 202, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Koichi Takada προκαλεί τους συναδέλφους του να εστιάσουν σε μία άλλη βασική ανάγκη των ανθρώπινων κοινωνιών, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα άλλο, πολύ σημαντικό κίνημα στην αρχιτεκτονική, αυτό που θα έχει σαν βασική μέριμνα την φροντίδα του περιβάλλοντος.
Όπως δηλώνει ο ίδιος η φιλοσοφία του μπορεί να χωρέσει σε μία μόνο πρόταση:
«Η φόρμα ακολουθεί τη φύση». Και το νέο του πρότζεκτ με τίτλο Sunflower House, δηλαδή το Σπίτι Ηλιοτρόπιο, πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Μία άνετη, οικογενειακή οικία που θα είναι σε θέση να παράγει εξ’ολοκλήρου τη δική της ενέργεια, χωρίς να αφήνει αποτύπωμα στον πλανήτη. Έμπνευση για το κτίριο έχουν σταθεί τα πανέμορφα ηλιοτρόπια στα λειβάδια της Umbria στην κεντρική Ιταλία, όχι μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και από άποψη λειτουργίας.
Όπως λέει ο Takada «οι αρχιτέκτονες μιλούν συχνά για την ανάγκη να αντλήσουμε αισθητικά έμπνευση από τη φύση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε πιο βαθιά από αυτό».
Σύμφωνα με τον Takada η σύγχρονη επιστήμη και αρχιτεκτονική δεν πρέπει να μιμείται τη φύση μόνο για την ανείπωτη ομορφιά της, αλλά και για τις μοναδικές τεχνικές της να παράγει, να αναπαράγει, να δημιουργεί.
View this post on Instagram
Η λειτουργία του νέου πρότζεκτ του Takada είναι σχετικά απλή. Το Σπίτι Ηλιοτρόπιο μπορεί να περιστρέφεται έτσι ώστε να συλλέγει όση περισσότερη ηλιακή ενέργεια μπορεί με βάση τη θέση του ήλιου. Καθώς η θέση του ήλιου αλλάζει μέσα στη διάρκεια της ημέρας το ίδιο συμβαίνει και με το Σπίτι Ηλιοτρόπιο.
Με αυτό τον τρόπο οι συλλέκτες που είναι τοποθετημένοι στην κορυφή μπορούν να συγκεντρώσουν 40% περισσότερη ηλιακή ενέργεια απ’ ότι αν το σπίτι παρέμενε σταθερό. Επιπλέον το οίκημα θα έχει συλλέκτη νερού και σύστημα που ρυθμίζει τη θερμότητα που διοχετεύεται στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας.
Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 3 ορόφους από διαμερίσματα τα οποία θα περιλαμβάνουν από 2 έως 3 κρεβατοκάμαρες, με μακροπρόσθεσμο στόχο τη δημιουργίας μίας «πράσινης» κοινότητας κατοικιών που θα είναι πολύ λιγότερο παρεμβατική ως προς το περιβάλλον, αλλάζοντας ουσιαστική τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Πηγή