Κακά μαντάτα για όσους έχουν Πειραιώς, Εθνική & Alpha Bank: Όποιος μπαίνει στην τράπεζα… πληρώνει
Οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητες για τους κατόχους λογαριασμών στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόφαση που ελήφθη από αυτές τις χρηματοπιστωτικές οργανώσεις.
Η επίσκεψη των πελατών σε τράπεζα για την εκτέλεση μιας συναλλαγής είναι τώρα επιβαρυντική, καθώς οι τράπεζες επιβάλλουν χρεώσεις σε πολλές καθημερινές υπηρεσίες. Αυτό το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους πελάτες, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.
Απαγορευτική η είσοδος σε κατάστημα
Πριν από κάποιο καιρό, η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με πρωτοβουλίες που ανέλαβε, αλλά φάνηκε ότι αυτές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα είναι το IRIS, το οποίο προβλήθηκε ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που προσφέρεται δωρεάν, αλλά δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των πολιτών.
Ένας πελάτης τράπεζας που λαμβάνει εισόδημα από τρεις διαφορετικές πηγές και χρησιμοποιεί την κάρτα του για πληρωμές σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, θα υποχρεωθεί να καταβάλλει μια συνολική προμήθεια για κάθε μεταφορά χρημάτων. Αυτό το κόστος μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, και μπορεί να φθάσει σε ένα σημαντικό ποσό στο τέλος του μήνα, συνολικά 12 έως 15 ευρώ για τις τρεις συναλλαγές. Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζουν ότι οι προμήθειες που επιβάλλονται στους Έλληνες πελάτες είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Μπορεί να ισχύει ότι οι χρεώσεις προμηθειών είναι χαμηλές στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην Ευρώπη, τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα και η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι πιο περιορισμένη στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, η διαφορετική κατάσταση στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα που απουσιάζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μερικές από τις χαρακτηριστικές προμήθειες που χρεωνόμαστε:
- Οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών με χρεωστικές κάρτες από ΑΤΜ άλλης τράπεζας κυμαίνονται μεταξύ 0,60 και 0,75 ευρώ, ενώ για αναλήψεις σε ξένο νόμισμα η προμήθεια μπορεί να φτάσει τα 4 ευρώ.
- Η ετήσια χρέωση ανανέωσης χρεωστικής κάρτας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 20 ευρώ.
- Για την παροχή αντιγράφων κινήσεων προς συγκεκριμένη διεύθυνση, η μηνιαία χρέωση μπορεί να φτάσει έως και 1,5 ευρώ ανά αποστολή.
- Όσον αφορά τις υπηρεσίες ειδοποιήσεων (Alerts), η χρέωση για sms κυμαίνεται από 0,2 ευρώ ανά sms έως 20 ευρώ ανά έτος, ενώ η παροχή μέσω e-mail είναι δωρεάν.
- Σε ό,τι αφορά τις άμεσες χρεώσεις με χρέωση λογαριασμού, η προμήθεια ανά συναλλαγή κυμαίνεται από 0 έως 0,60 ευρώ, ανάλογα με τον Οργανισμό (μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες – πάγιες).
- Η προμήθεια για εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA κυμαίνεται από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet / mobile banking, ενώ για εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA η προμήθεια κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ.
Σε αυτές τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, οι προμήθειες αλλάζουν εάν η μεταφορά έχει υψηλή προτεραιότητα.
«Κλειστές» οι τράπεζες για πέντε ημέρες – Προβλnματισμός για μıσθοδοσίες
Οι τράπεζες σχεδιάζουν να διακόψουν τις χρηματοπιστωτικές τους εργασίες για έξι ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές. Λόγω του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές λογαριασμών και οι μεταφορές χρημάτων που ήταν προγραμματισμένες για την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, η οποία θεωρείται η πρώτη εργάσιμη μετά την αργία.
Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται τώρα στο πώς θα εκτελεστούν οι πληρωμές μισθοδοσίας και ενδεχομένως το “δώρο Πάσχα” για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι μεταφορές χρημάτων θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών, οι εργοδότες πρέπει να καταχωρίσουν την Τετάρτη 8 Μαΐου ως ημερομηνία εκτέλεσης στα αρχεία μισθοδοσίας.
Οι μεταφορές και οι μελλοντικές εντολές που είχαν προγραμματιστεί για εκτέλεση την Τρίτη 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.
Οι επίσημες τραπεζικές αργίες όπως τις παρουσιάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών:
Χαμός με Εθνική Τράπεζα: Σου δίνει δάνειο “χωρίς …να το πληρώσεις”
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα νέο δάνειο, με πολύ προνομοιακούς όρους για την αγορά σπιτιού, που αφορά στους νέους.
Το δάνειο απευθύνεται σε νέους, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι και είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» της κυβέρνησης.
Η Εθνική Τράπεζα δίπλα στους νέους
Βασικές προϋποθέσεις για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν το δάνειο, είναι να είναι κάτω από 45 ετών και να έχουν το 10% του ποσού που κοστίζει το σπίτι που θέλει ο δικαιούχος.
Για το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, που ονομάζεται «Το πρώτο μου σπίτι», οι δικαιούχοι έχουν απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να πληρώσουν, ενώ μπορούν να πάρουν και ένα προσωπικό δάνειο «Εξπρές», για κάλυψη πρόσθετων εξόδων, που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.
Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.
Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:
Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.
Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.
Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.
Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.
Εθνική Τράπεζα – Έκτακτη ανακοίνωση: «Αν έχετε πάρει δάνειο, σας αφορά» – “Μούδιασμα” σε χιλιάδες πελάτες
Πολλές αλλαγές έρχονται στην Εθνική Τράπεζα, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τα «κόκκινα δάνεια».
Το “προτελευταίο βήμα” για την πλήρη εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα, προχωρώντας σε τιτλοποίηση ή πώληση πακέτου ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων.
Με την ταξινόμησή αυτού του πακέτου στα προοριζόμενα προς πώληση, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενων ανοίγματα της τράπεζας στην Ελλάδα μειώνονται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Γι αυτά έχουν σχηματιστεί προβλέψεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Ετσι τα καθαρά NPEs μετά από προβλέψεις, ανέρχονται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που γρήγορα μπορεί να τακτοποιηθεί/εξαλειφθεί.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά. Η τράπεζα προκρίνει την τιτλοποίηση του και μπορεί να ζητήσει κρατική εγγύηση για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης, με ένταξη στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙΙ”.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα περιμένει τη λήψη κρατικής εγγύησης για την προηγούμενη τιτλοποίηση ( Frontier II).
Εκτιμάται ότι η εγγύηση θα δοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Εθνική Τράπεζα: Έχετε λογαριασμό; Ετοιμαστείτε να πληρώσετε χαράτσι 48 ευρώ για αυτό τον λόγο
Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν χιλιάδες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας για το NBG Pay.
Σε επιστολή που έστειλε η Εθνική Τράπεζα σε πελάτη με επαγγελματικό λογαριασμό, αναφέρεται ότι θα υπάρξει νέο τέλος 48 ευρώ για το NBG PAY, αποδοχής, διαχείρισης και εκκαθάρισης συναλλαγών:
«Αγαπητέ συνεργάτη
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και να σας ενημερώσουμε για την τροποποίηση των όρων της σε ισχύ σύμβασής σας με την NBG PAY όσον αφορά τις υπηρεσίες αποδοχής, διαχείρισης και εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες συναλλαγών μέσω τερματικών σταθμών POS.
Συγκεκριμένα, με γνώμονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της η NBG Pay θα προβεί σε τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της.
Ως εκ τούτου τίθεται σε ισχύ ετήσιο κόστος πρόσβασης και επικοινωνίας με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα ως εξής:
Χρέωση ποσού ύψους 48 ευρώ ανά πελάτη, μια φορά ετησίως στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα. Οι λοιπές χρεώσεις βάσει της σύμβασής σας εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν».
Πηγή