Σεισμός τώρα ταρακούνησε την Ελλάδα: Τρομακτική εκτίμηση για το ρήγμα του Αιγαίου
Ο γεωεπιστήμονας Naci Görür επανέλαβε τις ανησυχητικές προβλέψεις του για έναν ισχυρό σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Τουρκίας.
Ο Δρ. Görür, γνωστός για την εμπειρία του στον τομέα των γεωεπιστημών, συμπέρανε ότι η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά φέρει ένα από τα πλέον καλά τεκμηριωμένα ιστορικά αρχεία σεισμών στον κόσμο. Οι αναφορές του, όπως μεταδίδει το newsbomb.gr, προκάλεσαν σοβαρή ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Χθες, ένας σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της συνοικίας Gökçeada του Τσανάκκαλε στο Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε ο γεωεπιστήμονας Naci Görür. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 15,3 χιλιομέτρων.
Η προειδοποίηση του Naci Görür μέσω των social media περιλάμβανε τα εξής:
– Ένας αβαθής σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Αιγαίο στη ζώνη ρήγματος NAF.
– Αναμένεται ο σεισμός του Μαρμαρά στη συνέχεια αυτής της ζώνης. Η ένταση παραμένει υψηλή στην περιοχή.
Ειδικότερα:
Ο επιστήμονας δήλωσε ότι «αυτά τα κλειδωμένα ρήγματα θα σπάσουν μια μέρα. Τα πιο δημοφιλή δεδομένα είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μέσα σε 30 χρόνια, οποιαδήποτε στιγμή μετά το 1999, είναι 47 %. Αυτό είναι ένα μη φυσιολογική πιθανότητα».
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Görür κατά καιρούς είναι τα εξής:
-Αναμένουμε σεισμό μεγέθους 7,2 με μέγιστο 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
-Αναμένουμε έναν από αυτούς τους σεισμούς στο ρήγμα Adalar και τον άλλο στο ρήγμα Kumburgaz, το οποίο συγχωνεύεται με αυτό το ρήγμα Adalar.
-Εάν αυτά τα ρήγματα σπάσουν μαζί, μπορεί να φτάσει μέχρι το 7,5 αλλά το ρήγμα Kumburgaz μπορεί να προκαλέσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Αυτά τα 2 ρήγματα είναι επίσης κλειδωμένα. Αυτά τα κλειδωμένα ρήγματα θα σπάσουν μια μέρα. Δεν περιμένουμε το ρήγμα Tekirdağ. Αυτός είναι λοιπόν ο κίνδυνος.
-Φωνάξαμε και είπαμε για τον σεισμό του Καχραμανμαράς, αλλά κανείς δεν άκουσε. Τώρα φοβόμαστε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.
-Μέρη κοντά στην ακτή του Μαρμαρά θα εκτεθούν στη μεγαλύτερη ένταση σεισμού. Πόσο σημαίνει αυτό; Ένταση 9.
Πηγή