Είναι επικίνδυνα, μην τα χρησιμοποιείτε: Φριτέζες αέρος πασίγνωστης μάρκας, αποσύρονται από την αγορά, πανικός

September 20, 2024

Είναι επικίνδυνα, μην τα χρησιμοποιείτε: Φριτέζες αέρος πασίγνωστης μάρκας, αποσύρονται από την αγορά, πανικός


Διαφ.

Οι βρετανικές αρχές έχουν εκδώσει άμεση προειδοποίηση για την ανάκληση μιας επικίνδυνης φριτέζας αέρα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει φωτιά.

Επείγουσα Ανάκληση Επικίνδυνου Προϊόντος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Ασφάλειας και Τυποποίησης Προϊόντων, οι χρήστες καλούνται να διακόψουν αμέσως τη χρήση της φριτέζας αέρα Pro Breeze 2L. Το προϊόν αυτό, το οποίο διατίθεται μέσω του διαδικτυακού λιανοπωλητή Amazon, ενδέχεται να υποστεί τεχνική βλάβη που προκαλεί υπερθέρμανση και, κατ’ επέκταση, κίνδυνο ανάφλεξης.

Η απόφαση για την ανάκληση ελήφθη μετά από διαπιστώσεις ότι το εν λόγω μοντέλο δεν πληροί τις προδιαγραφές του κανονισμού για την ασφάλεια ηλεκτρικού εξοπλισμού του 2016. Η ανακάλυψη αυτή, που επιβεβαίωσε ότι η φριτέζα αέρα ενδέχεται να είναι ευάλωτη σε επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας, ώθησε στην άμεση δράση για την προστασία των καταναλωτών.

Η σειρά φριτέζας αέρος Pro Breeze περιλαμβάνει προϊόντα με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 90 και 120 λιρών. Ειδικότερα, ένα συγκεκριμένο μοντέλο από αυτή τη σειρά έχει αναγνωριστεί ως επηρεαζόμενο από ένα δυνητικά επικίνδυνο τεχνικό σφάλμα.

Η φριτέζα αέρος που υπόκειται σε ανάκληση – Διατίθεται επίσης στην Ελλάδα

Η φριτέζα αέρος που επηρεάζεται από την τρέχουσα ανάκληση φέρει τον αριθμό μοντέλου AF-03-UK και τον barcode 5060596022409. Για τη συγκεκριμένη μονάδα των 2 λίτρων, ο barcode είναι X0014E52NJ. Ο συναγερμός αφορά όλες τις παρτίδες του προϊόντος που διατέθηκαν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Οι παρτίδες αυτές περιλαμβάνουν τους αριθμούς 20061101, 20061102, 20101001, 20101002, 20120903, 21012603 και 21031540. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει τους πελάτες να αποσυνδέσουν αμέσως τη φριτέζα αέρος από την κύρια παροχή ρεύματος και να επιστρέψουν το προϊόν το συντομότερο δυνατόν.

Το Γραφείο για την Ασφάλεια των Προϊόντων ανέφερε στην ειδοποίησή του ότι η φριτέζα «ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς είναι πιθανό τα εσωτερικά εξαρτήματα να υπερθερμανθούν και να αναφλεγούν».

Η ανακοίνωση της Pro Breeze

Η Pro Breeze, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση για την ανάκληση, επεσήμανε τα εξής: «Η φριτέζα δεν είναι μια από τις πιο επικίνδυνες συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκληση. Η Pro Breeze ανακαλεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο φριτέζας αέρος λόγω τεχνικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση των ηλεκτρονικών στοιχείων υπό ορισμένες συνθήκες, με κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ιδιοκτήτες της επηρεαζόμενης φριτέζας αέρος καλούνται να συμμορφωθούν με την ακόλουθη ειδοποίηση ασφαλείας. Η Pro Breeze ζητά από όλους τους καταναλωτές να επαληθεύσουν εάν η φριτέζα αέρος τους υπόκειται σε αυτό το μέτρο ασφαλείας».

Όσοι χρήστες απαιτείται να επιστρέψουν το εν λόγω προϊόν καλούνται να συμπληρώσουν μια φόρμα καταχώρησης της ανάκλησης, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Pro Breeze. Αφού η φόρμα υποβληθεί, η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας θα την επεξεργαστεί και θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα με οδηγίες για τα επόμενα βήματα εντός 20 εργάσιμων ημερών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση ανάκλησης εντός ενός μήνα από το γραφείο, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. Στην προκειμένη περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές είχαν ήδη προχωρήσει στην ανάκληση του αφυγραντήρα ElectriQ CD10L (κωδικός 2408-0029) στις 20 Αυγούστου, εξαιτίας βλάβης στην πλακέτα του κυκλώματος.

Μην κάνεις ποτέ αυτό το λάθος: Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται στη φριτέζα αέρος

Η φριτέζα αέρος έχει μπει για τα καλά στα ελληνικά νοικοκυριά διευκολύνοντας το μαγείρεμα αλλά και το ζέσταμα των τροφίμων μας. Ωστόσο, όπως όλες οι μικροσυσκευές, έτσι και αυτή, δεν είναι κατάλληλη για κάθε είδους υλικό. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια τρόφιμα που δεν γίνεται να μαγειρευτούν σωστά στη φριτέζα αέρος. Ας δούμε πέντε από αυτά.

5 τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος

Burger

Η φριτέζα αέρος δεν είναι το ιδανικό γκάτζετ για να μαγειρέψουμε μπιφτέκια. Αν το δοκιμάσετε, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα σας αρέσει καθόλου για διάφορους λόγους. Δεν είναι εύκολο να ψηθούν ομοιόμορφα. Θα βγουν πολύ ξεροψημένα στο εξωτερικό και λιγότερο ψημένα στο εσωτερικό τους, οπότε δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση αν θέλουμε το μπιφτέκι μας είτε medium rare είτε ξεροψημένο.

Παράλληλα, αν δοκιμάσουμε να ψήσουμε μπιφτέκια στη φριτέζα αέρος, θα λερώσουμε πολύ και δεν θα είναι εύκολο να καθαρίσουμε το… χάος που δημιουργήσαμε.

Υγρά μείγματα ζύμης

Η φριτέζα αέρος δεν έχει την ίδια χρήση και τα ίδια μαγειρικά αποτελέσματα με μια κλασική φριτέζα. Οπότε όταν θέλουμε να τηγανίσουμε, θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τι υλικά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα πιο υγρά μείγματα, όπως για παράδειγμα τα onion rings δεν τηγανίζονται ωραία στη φριτέζα αέρος καθώς το υγρό στοιχείο τους δεν μπορεί με τον αέρα να σταθεροποιηθεί και να βγει τραγανό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα κολλώδες, ατηγάνιστο μείγμα…

Φριτέζα αέρος: Φρέσκα χόρτα και πράσινα λαχανικά δεν γίνονται σωστά

Αν θέλουμε να βάλουμε πράσινα λαχανικά στη φριτέζα αέρος για να φτιάξουμε τραγανά τσιπς, ιδανικά για υγιεινό σνακ, τότε δεν είναι καλή ιδέα. Η κυκλοφορία του αέρα στη συσκευή θα έχει ως αποτέλεσμα να… πετάξουν παντού και να ψηθούν ανομοιόμορφα! Οπότε αν θέλουμε να φτιάξουμε τσιπς από λάχανο ή σπανάκι, τότε να χρησιμοποιήσουμε έναν κανονικό φούρνο.

Μπέικον

Το πρόβλημα με το μαγείρεμα λωρίδων μπέικον σε αυτή τη συσκευή έγκειται τόσο στη λιπαρότητα όσο και στο μέγεθός τους. Το μπέικον είναι μια λιπαρή τροφή και όταν μαγειρεύεται σε μια φριτέζα αέρος, το λίπος μπορεί να στάξει προς τα κάτω και να προκαλέσει καπνό ή πιτσιλιές. Αυτό μπορεί να κάνει το μπέικον δύσκολο να ψηθεί ομοιόμορφα και μπορεί επίσης να παράγει πολύ καπνό και οσμές”.

Πέρα του παραπάνω, μια λωρίδα μπέικον είναι ένα ευαίσθητο τρόφιμο που είναι είναι δύσκολο να την αναποδογυρίσετε ή να την αφαιρέσετε από το καλάθι της φριτέζας χωρίς να την σπάσετε”. Αν θέλετε να μαγειρέψετε ποσότητες, πρέπει να βάλετε τις λωρίδες 1-1, οπότε θα δυσχεράνει το έργο σας.

Τυρί

Θυμίζουμε ότι η φριτέζα αέρος δεν είναι φριτέζα. Οπότε η κρούστα που κάνει το τυρί πχ η μοτσαρέλα όταν την τηγανίζουμε, δεν θα μπορούμε να την πετύχουμε στη φριτέζα αέρος. Αντ’ αυτού, θα καταλήξουμε σε ένα κολλώδες, τυρώδες… χάος…


Πηγή

Διαβάστε επίσης: