Αδιανόητη κόντρα: Η Καρυστιανού έστειλε εξώδικο στους αδελφούς Πλακιά -«Ντρέπομαι, πώς θα μας αντικρίσεις στη δίκη;»

October 3, 2024

Αδιανόητη κόντρα: Η Καρυστιανού έστειλε εξώδικο στους αδελφούς Πλακιά -«Ντρέπομαι, πώς θα μας αντικρίσεις στη δίκη;»


Διαφ.

Μια κόντρα που διχάζει τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών έχει έρθει στο φως, με αφορμή τη συναυλία που πρόκειται να οργανώσει ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, κατηγορεί τον Νίκο Πλακιά, πατέρα των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την προσπάθεια του συλλόγου να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων μέσω της συναυλίας που έχει προγραμματιστεί στο Καλλιμάρμαρο.

Μαρία Καρυστινού: Με εξώδικο απαντά στα όσα κατήγγειλε ο Νίκος Πλακιάς

Με εξώδικο που απέστειλε στον Νίκο Πλακιά και τον αδελφό του Δημήτρη, ο οποίος επίσης θρηνεί την απώλεια της κόρης του, η κυρία Καρυστιανού κορυφώνει τη διαμάχη ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων σχετικά με την επιβολή εισιτηρίου για τη συναυλία στις 11 Οκτωβρίου. Στο έγγραφό της, ζητά από τον κ. Πλακιά να αποσύρει τις δημόσιες αναρτήσεις του σχετικά με το θέμα.

Η πρόεδρος του συλλόγου υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του και «του φερόμενου ως δικηγόρου του» «δηλώνουν ότι, είτε το θέλετε είτε όχι, μπορείτε να γίνετε “Δούρειος Ίππος” του “βαθέως συστήματος” που αντιπαλεύουμε». Ως εκ τούτου, τονίζει ότι δεν επιτρέπει πλέον στον κ. Πλακιά να αναφέρεται ούτε στο όνομά της ούτε στο σύλλογο που η ίδια προεδρεύει, από τη στιγμή που εκείνος δεν είναι μέλος.

Νίκος Πλακιάς: Δεκαοκτώ οικογένειες είμαστε αντίθετοι, κανείς να μην μιλάς στο όνομα όλων

«Δεν αμφισβητώ την τιμιότητα της κυρίας Καρυστιανού», αναφέρει στο protothema.gr ο κ.Νίκος Πλακιάς και συνεχίζει: «Ας πει όμως, ονόματα, ποιοι είναι μέλη. Δεκαοκτώ οικογένειες βγήκαμε με τα ονόματά μας και είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι. Υπερασπίζομαι τη μνήμη των θυμάτων, τη μνήμη των παιδιών μου. Να γίνει συναυλία, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αντίτιμο, κανείς δεν μπορεί να βγαίνει και να μιλά στο όνομα όλων».

Ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε εκείνο το μοιραίο βράδυ τα δύο από τα τρία παιδιά του, τις δίδυμες κόρες του, καθώς και την ανιψιά του, ακούγεται ήρεμος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας. Ρωτά τη συνομιλήτριά του για τα δικά της παιδιά και της προσφέρει ευχές, προσπαθώντας να μεταφέρει τη θετική του ενέργεια, παρόλο που δεν θα έχει την ευκαιρία να δει ξανά τη Θωμαϊδα και την Χρύσα, ούτε την ανιψιά του, την Αναστασία. «Θα μπορούσαμε να συμπεθερεύαμε», της λέει, αποκαλύπτοντας έτσι ότι στο μυαλό και την καρδιά του, σκέφτεται όλα όσα δεν θα μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά του, αλλά και όλα όσα εκείνος θα ήθελε να μοιραστεί μαζί τους.

«Εχουμε δίκες μπροστά μας, αγώνα, καλύτερα να σπάσω αυγά τώρα, όχι αργότερα», αναφέρει ο κ.Πλακιάς και συνεχίζει: Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ό,τι κρίνει, αλλά δεν μπορεί να επικαλείται τα ονόματα των παιδιών. Να γίνει συναυλία, να πάμε όλοι, να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αντίτιμο. Αν στην πορεία χρειαστεί να αντιμετωπίσω έξοδα πέρα από τις δυνατότητές μου θα ζητήσω εγώ βοήθεια για να υπερασπιστώ τη μνήμη των παιδιών μου και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει. Εγώ δεν φοβήθηκα και κανείς δεν μπορεί να με κατηγορεί και να μου βάζει ταμπέλες».

Το όσα αναφέρονται στο  εξώδικο της κυρίας Καρυστιανού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο εξώδικο που απέστειλε, η κυρία Καρυστιανού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι…«δεν είμαι βέβαιη ότι κατανοείτε το διακύβευμα του αγώνα που δίνεται από την πρώτη στιγμή μετά το έγκλημα, μεταξύ του σκότους και της αλήθειας, της Δικαιοσύνης και των πλέον νοσηρών εγκληματικών πρακτικών που έχει γεννήσει η ανθρώπινη φύση, της ανωτερότητας συναισθημάτων και του ηθικού ξεπεσμού. Είναι γεγονός ότι τον ξεκίνησαν λίγοι, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι αυτοί που τον υποστηρίζουν γίνονται όλο και περισσότεροι, καθώς προάγει τις αξίες και τις επίκαιρες διεκδικήσεις όλου του ελληνισμού, γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι θα στεφθεί με επιτυχία, όσο και εάν κάποιοι στον πανικό τους, χρησιμοποιούν κάθε μορφής αθέμιτο μέσο για να τον παρεμποδίσουν».

Συνεχίζει με έμμεσες αιχμές κατά των αδελφών Πλακιά, ανθρώπων που βιώνουν ακριβώς τον ίδιο πόνο με εκείνη: «Η συναντίληψη βέβαια των παραπάνω προϋποθέτει πνευματική καλλιέργεια, ευγένεια χαρακτήρα και κυρίως ουσιαστική πίστη στην δύναμη της αλήθειας, την αναγκαιότητα της δικαιοσύνης και την αξία του ανθρώπου, οπότε προφανώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κοινή πορεία ούτε στο πεδίο αυτό».

Στο εξώδικο της, η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων Τεμπών αναφέρει ότι, παρόλο που υπάρχουν προφανείς διαφορές με τα αδέλφια Πλακιά, θα μπορούσαν τουλάχιστον σε κάποια στιγμή να βρουν κοινό τόπο στις διεκδικήσεις τους, που είναι η δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων. «Δυστυχώς το γεγονός ότι οι ανερμάτιστες κατά καιρούς δηλώσεις σας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτούς που επιχειρούν να συγκαλύψουν το έγκλημα δείχνει ότι έκανα λάθος. Είτε διότι δεν θέλετε, είτε διότι δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις επιπτώσεις των ενεργειών σας, βέβαιο είναι ότι δίνετε μόνιμα εφαλτήριο σε αυτούς που επιχειρούν να αποδομήσουν την αλήθεια και να συνεχίσουν να το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από τα λεγόμενά σας».

Σε άλλο σημείο του εξωδίκου, καταλογίζεται στα αδέλφια Πλακιά έλλειψη αυτοελέγχου και προστίθεται: «Οι πρόσφατες δηλώσεις σας καθιστούν πλέον αδύνατο να γίνει περαιτέρω ανεκτό ότι η κακόβουλη δική σας πρόθεση ή των προνομιακών συνομιλητών σας, απεργάζεται σε βάρος των δικαίων για τα οποία αγωνιζόμαστε», ενώ σε συνέχεια των κατηγοριών, αναφέρεται: «Μπορεί στην δική σας συνείδηση η ιδιοποίηση χρημάτων που δίνονται για ιερούς σκοπούς να είναι κατανοητή και αποδεκτή πρακτικά, όχι όμως και στη δική μας, οπότε σας απαγορεύουμε να ταυτίζετε οποιαδήποτε επιλογή μας με τις σκέψεις σας, καθώς στο αξιακό πεδίο των ιδεών πάντοτε θα έχουμε, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, αποκλίνουσες πορείες»…

Σε άλλο τμήμα του εξωδίκου, η κυρία Καρυστιανού επιτίθεται στους αδελφούς Πλακιά, ισχυριζόμενη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσουν την προσπάθεια του συλλόγου να επεκτείνει τη δράση του κατά της λήθης και της συγκάλυψης μέσω της συναυλίας. Αιτιολογεί επίσης την απόφαση για το εισιτήριο ως εξής: «Στόχος μας είναι επίσης με το αντίτιμο του εισιτηρίου κάθε πολίτης που θα συμμετέχει να μπορεί να συμβάλει και στην πραγμάτωση των καταστατικά διακηρυγμένων στόχων του συλλόγου μας. Ετσι όλοι γινόμαστε ένα και ένας όλοι για το καλό του συνόλου, αλλά αυτά αποδείξατε ότι απέχουν από τη δική σας αντίληψη, γι΄αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τρίτους για να σας τα αναλύσουν».

Ο κ.Νίκος Πλακιάς περιορίστηκε να δημοσιοποιήσει τη λήψη του εξωδίκου και να «ευχαριστήσει» την κυρία Καρυστιανού, γράφοντας: «Ευχαριστώ. Η Μανα των Τεμπων έστειλε εξώδικα στην οικογένεια που έχασε τρία παιδιά. Ντρέπομαι. Πώς θα βρεθείς με την Σοφια και την Μαρθα στα δικαστήρια;Πως θα τις αντικρίσεις ;»

Αντίθετη με την διεξαγωγή της συναυλίας με αντίτιμο και η οικογένεια του Βάιου Βλάχου

Η αντίθεση οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών σε ό,τι αφορά τη συναυλία με εισιτήριο στο Καλλιμάρμαρο, δεν εκφράστηκε, όμως, μόνο από τον κ.Νίκο Πλακιά, αλλά και από άλλους συγγενείς. Χαρακτηριστική ήταν η θέση που διατύπωσε χθες, μιλώντας στο Mega, ο πατέρας του Βάιου Βλάχου, ο οποίος έθεσε ως κόκκινη γραμμή να μη ζητούνται χρήματα στο όνομα του παιδιού του. «Αν μας είχαν ενημερώσει θα είχαμε βρει τη λύση για τα έξοδα», είπε και συνέχισε: «Σαν οικογένεια έχουμε βάλει μια μεγάλη κόκκινη γραμμή: να μην ζητούνται χρήματα στο όνομα του παιδιού μου. Και όποιος στο εξής υπαινιχθεί ότι εκπροσωπεί τους συγγενείς, υπονοώντας ότι μας εκπροσωπεί όλους, η ανοχή μας έχει λήξει. Οποιος αυτενεργεί θεωρώντας ότι οι πρωτοβουλίες του είναι προς όφελος της υπόθεσης, να το κάνει ελεύθερα, όμως, με την ξεκάθαρη εξήγηση ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του».

“Το Δένδρο των Ψυχών”: Το συγκλονιστικό Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών και το σπουδαίο μήνυμα που θέλει να στείλει

Το πάρκο, όπου θα τοποθετηθεί το «Δέντρο των Ψυχών», επισκέφθηκαν ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, και η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.

Το μνημείο, ένα δέντρο με 57 πουλιά, θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, συντάσσοντας μια σύμβαση ελπίδας για ζωή.

Το πάρκο επισκέφθηκαν επίσης η εικαστικός Μαρία Μανδάκη, η οποία σχεδίασε το μνημείο, και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

Η απόφαση για τη δημιουργία του μνημείου εγκρίθηκε μετά από πρόταση του δημάρχου κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου. Οι διαστάσεις του έργου θα είναι 4,00m Χ 3,20m διάμετρος και το εκτιμώμενο ύψος του θα κυμαίνεται μεταξύ 4,80 και 5,00m, με εκτιμώμενο συνολικό βάρος περίπου 2-2,5 tn.

Σε 57 κλαδιά θα σχεδιαστούν τα 57 πουλιά, αποτυπώνοντας με αριθμητική ακρίβεια τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Οι δηλώσεις του δημάρχου, της Μ. Καρυστιανού, της δημιουργού και του σιδηρουργού:

«Ο δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα» ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

«Ευχαριστούμε πολύ τον δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ» σημείωσε η Μαρία Καρυστιανού.

Η εικαστικός, Μαρία Μανδάκη είπε για το έργο: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι, που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».

Ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: