Καιρός: Έρχεται το Rosby waves και φέρνει την ανατροπή στο Νοέμβρη – Τι είναι το σενάριο με το ψυχρό λιμνίδιο

October 26, 2024

Καιρός: Έρχεται το Rosby waves και φέρνει την ανατροπή στο Νοέμβρη – Τι είναι το σενάριο με το ψυχρό λιμνίδιο


Διαφ.

Ο καιρός μπορεί να θυμίζει άνοιξη, τις μεσημεριανές ώρες, αλλά το σκηνικό φαίνεται πως αλλάζει, από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θεοφάνη Χατζηγρίβα.

Ο καιρός αλλάζει από τον Νοέμβριο

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο προγνώστης, έντονες ταλαντώσεις ή rosby waves φέρνουν βροχές μετά τις 3 Νοεμβρίου στη χώρα μας, ενώ ένα ψυχρό μέτωπο διαφαίνεται να κατεβαίνει από τα βόρεια.

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχει το σενάριο αποκοπής «ψυχρού λιμνιδίου» από την Μεσόγειο, κάτι το οποίο δεν θέλουμε ούτε για αστείο.

Αλλάζει ο καιρός

Η ανάρτησή του Θεοφάνη Χατζηγρίβα για τον καιρό

Όπως υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος: «Η αρκετά βόρεια επέκταση του ισχυρού αντικυκλωνα ,είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει φρένο σε οποια πιθανότητα για αξιόλογες βροχές προς τα τελη του μηνα στην χώρα μας(..,και όχι μόνο), και να μετατοπισει τις πιθανότητες για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο 5νθημερο η 7ημερο του Νοέμβρη.

▪️Διαβασα,μέσα στο διαδίκτυο ότι είναι μάλιστα και σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας ,αφήνοντας με άφωνο.

▪️Δεν είναι καθόλου σπάνιο, ούτε για τη χώρα μας, αλλά ούτε για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ηπειρο φυσικά, και σε περίπτωση που αυτό συμβεί (όπως και έγινε τελικά. ..) , να εχει την δυνατοτητα να μας δωσει διάρκεια καλοκαιρίας ακομη και πάνω από 15 με 20 ημέρες.

▪️Μαλιστα θα έλεγα σε εισαγωγικά, ότι οι συνθήκες έμοιαζαν περισσότερο, με τις γνωστές σε όλους μας ” αλκυονίδες ημέρες ” μιας και υπήρχαν τα χαρακτηριστικά ,όπως νηνεμία στα ηπειρωτικά, ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, απουσια νεφών, και μεγάλη θερμοκρασιακη διαφορά μεταξύ πρωινού, και μεσημεριού. ( πχ …2 το πρωί, 24 το μεσημέρι. ..)

▪️Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά, και αν αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, και η απάντηση είναι, ότι ΝΑΙ θα αλλάξει…

▪️Ετσι λοιπόν, με τα προγνωστικά δεδομένα, αυτής της στιγμής, και με υπογράμμιση σοβαρή, ότι η κατάσταση είναι ξανά ρευστή, εξ αιτίας έντονων ταλαντώσεων (rosby waves) , φαίνεται μια σταδιακή μεταβολή προς το έλαφρως άστατο το διάστημα 31,Οκτώβρη με 3 Νοέμβρη, κυρίως στο ηπειρωτικό κομμάτι, και κυριως σε ορεινές περιοχές, και πιθανώς ανατολικά της Πίνδου ,αλλά και νοτιότερα, χωρίς φυσικά,να υπάρχει κάτι δεδομένο, κάτι έντονο, η κάτι εκτεταμένο, και μιλώντας απλά για,μικρά ή μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με μικρή πιθανότητα κάποιων τοπικών βροχοπτώσεων.

▪️Εκει που θα πρέπει να εστιάσουμε με τις οποίες για την ώρα πιθανότητες μικρές ή μεγάλες, είναι το διάστημα 3-4 Νοέμβρη και μετά, καθώς φαίνεται να κατηφοριζουν ιδιαίτερα ψυχρές αεριες μάζες για την εποχή από την βόρεια Ευρώπη, με αρχικό επιρεασμο μεγάλου μέρους της κεντρικών περιοχών, και με αυξημένη πιθανότητα αυτές ,να περάσουν σχετικά γρήγορα και πάνω από τη χώρα μας .

▪️Ολα τα υποσεναρια φυσικά ανοιχτά, από χιόνια σε χαμηλά υψομετρα ,και πιθανώς όχι μόνο, μέχρι και κάποιες έντονες βροχές.

▪️Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε άκρη για,την ώρα ,μιας και οι πιθανότητες στις γραμμές των ensembles είναι μοιρασμένες .

▪️Παίζουν και τα σενάρια αρκετά δυτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα να σκάψει από την Αφρική θερμότερες αεριες μάζες και να μας τις στείλει, η αρκετά ανατολικής, όπου απλά θα συνεχίσουμε σχεδόν στο ίδιο μοτίβο. ….

▪️Εχουμε και το ακραίο σενάριο αποκοπής ιδιαίτερα ψυχρού λιμνιδιου στα θερμά νερά της κεντρικής μεσογείου ,κάτι φυσικά που δεν το θέλουμε ούτε για,πλάκα ….

▪️Ξερω δεν σας κατατοπίσα απόλυτα ,αλλά δυστυχώς αυτή είναι η προγνωστικη κατάσταση αυτή τη στιγμή, και θα χρειαστεί να περιμένουμε. …».

Αυτό μας περιμένει τον Μάρτιο: Το είδαν να …έρχεται 8 παγκόσμια προγνωστικά κέντρα – «Κλείδωσε» ο καιρός για τον χειμώνα ’25

Με ενδιαφέρον παρουσιάζονται οι προβλέψεις από οκτώ μεγάλα παγκόσμια μετεωρολογικά κέντρα για την κλιματική πορεία του Νοεμβρίου και του ερχόμενου χειμώνα, προεικονίζοντας ενδιαφέρουσες κλιματικές τάσεις αλλά και πιθανά έκτακτα φαινόμενα. Η πρόγνωση, από τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου ως την αρχή της άνοιξης, διαφαίνεται ότι θα έχει ποικίλα καιρικά μοτίβα για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες και οι πλαγιότιτλοι ανά μήνα:

Εισαγωγή στις Προγνώσεις και Εκπλήξεις του Καιρού για τον Ερχόμενο Χειμώνα

Νοέμβριος 2024 – Βροχερή Σκανδιναβία, Ήπια Βροχοπτώσεις στην Ελλάδα

Ο Νοέμβριος προβλέπεται με αυξημένες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη, ιδίως στη Σκανδιναβία, τη Ρωσία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι βροχές στη Μεσόγειο αναμένονται μειωμένες. Στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα φυσιολογικές, ιδιαίτερα στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ στα νότια θα σημειωθούν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Οι θερμοκρασίες αναμένονται να είναι ελαφρώς αυξημένες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί αυτή την τάση αλλά και να βιώνει κάποιες ψυχρότερες ημέρες λόγω βόρειων ανέμων που θα επικρατήσουν, κυρίως στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Αυτή η περίοδος ενδέχεται να φέρει και τις πρώτες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας χώρας.

Δεκέμβριος 2024 – Αυξημένες Βροχές στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο, η βροχόπτωση θα είναι πιο έντονη στη βόρεια Σκανδιναβία και μέρη της κεντρικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα στα ανατολικά και βορειοανατολικά. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη προβλέπονται υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα στις βόρειες περιοχές, ενώ στη Μεσόγειο αναμένονται φυσιολογικές. Στη χώρα μας, η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει κοντά στα κανονικά επίπεδα, με τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές λόγω της σύγκρουσης ψυχρών και θερμών αερίων μαζών, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τα φαινόμενα χιονόπτωσης στα ορεινά.

Ιανουάριος 2025 – Πυκνές Βροχές στη Νότια Ελλάδα, Ψυχρές Συνθήκες

Ο Ιανουάριος αναμένεται να έχει αυξημένες βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά τμήματα της Μεσογείου, ενώ στη βορειοδυτική Ευρώπη θα επικρατήσουν θερμότερες συνθήκες. Στην Ελλάδα, σημαντικές βροχοπτώσεις προβλέπονται για τις περισσότερες περιοχές της νότιας χώρας, οι οποίες θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ στα υπόλοιπα μέρη θα κυμανθούν σε κανονικά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες στη χώρα αναμένονται κανονικές ή και ελαφρώς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αυξάνοντας την πιθανότητα για αξιόλογες χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Φεβρουάριος 2025 – Βροχοπτώσεις και Ζεστός Καιρός

Στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο αναμένονται αυξημένες βροχοπτώσεις σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές, ενώ η Ελλάδα θα βιώσει έναν μήνα με βροχοπτώσεις είτε κοντά είτε πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά και δυτικά της χώρας. Ο καιρός προβλέπεται θερμότερος στην ανατολική Ευρώπη, και στη χώρα μας η θερμοκρασία αναμένεται αυξημένη λόγω των νοτίων ανέμων. Αυτό σημαίνει ότι οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, με τα πεδινά τμήματα να μην ευνοούνται για χιονόστρωση.

Μάρτιος 2025 – Τάση για Αυξημένες Βροχές και Φυσιολογικές Θερμοκρασίες

Ο Μάρτιος αναμένεται να διατηρήσει το βροχερό κλίμα στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία. Για την Ελλάδα, αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις, πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη δυτική Ελλάδα, όπου οι βροχές μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερες. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα είναι υψηλές στη δυτική και βόρεια πλευρά, αλλά κανονικές ή και χαμηλότερες στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ελαφρώς πάνω ή κάτω από αυτά. Οι αυξημένες ή κανονικές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες θα επιφέρουν χιονοπτώσεις σε πολλές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Επισήμανση για τις Μακροπρόθεσμες Εκτιμήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προγνώσεις για περιόδους μεγαλύτερες από 3-5 ημέρες βασίζονται σε γενικές τάσεις και δεν έχουν την ακρίβεια των άμεσων προγνώσεων, με αποτέλεσμα να αποτελούν εκτιμήσεις και όχι αυστηρά προβλέψιμα γεγονότα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: