«Κόκκινος» Συναγερμός: «Δυστυχώς θα πεθάνει πολύ κόσμος» – Η σοκαριστική προειδοποίηση Ελλήνω γιατρών

November 4, 2024

«Κόκκινος» Συναγερμός: «Δυστυχώς θα πεθάνει πολύ κόσμος» – Η σοκαριστική προειδοποίηση Ελλήνω γιατρών


Διαφ.

Από την 1η Νοεμβρίου 2024, ένα νέο καθεστώς εφημεριών εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της Αττικής, προκαλώντας ανησυχία στους ιατρούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι αλλαγές ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού. Η 5μελής Επιτροπή Ιατρών του Λαϊκού Νοσοκομείου της ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες που απειλούν τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι Επιπτώσεις του Νέου Συστήματος Εφημεριών στα Δημόσια Νοσοκομεία: Προβλήματα στην Καθημερινή Λειτουργία των Νοσοκομείων

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τα νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ., εξαιρουμένων της γενικής εφημερίας και της επόμενης ημέρας. Αυτός ο ρυθμός σημαίνει ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες, ένα νοσοκομείο θα εφημερεύει δύο ημέρες στην πρωινή βάρδια, θα αφιερώνει μία ημέρα στη γενική εφημερία και την επόμενη ημέρα θα προσπαθεί να ανασυντάξει δυνάμεις. Οι γιατροί εκφράζουν ανοιχτά την αγανάκτησή τους για την επιβάρυνση του προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι η υποστελέχωση οδήγησε σε αυτό το σύστημα και προειδοποιούν για επιδείνωση των συνθηκών.

Αποτυχία Διαλογής και Υποδοχής Επειγόντων Περιστατικών

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος στο «Λαϊκό» αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες. Η Παθολογική Κλινική που ήταν υπεύθυνη για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Εξωτερικών Ιατρείων αναγκάστηκε να εξετάσει περίπου 30 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων τα 10 κατέφθασαν με ασθενοφόρο, ενώ χρειάστηκε να προχωρήσει και σε εισαγωγές, γεμίζοντας όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια της. Οι γιατροί επισημαίνουν πως αυτή η έλλειψη διαθέσιμων κλινών οδηγεί σε νοσηλεία σε ράντζα, καθώς δεν υπήρξε επαρκής σχεδιασμός για τις ανάγκες του ΤΕΠ, ούτε υπήρξε προετοιμασία για τη σωστή διαλογή των περιστατικών.

Απουσία Δημόσιου Κέντρου Θρομβεκτομής

Ένα σοβαρό κενό του νέου συστήματος είναι ότι, σύμφωνα με το προσωπικό του «Θριάσιου», κάθε τέσσερις ημέρες το σύστημα αφήνει την Αττική χωρίς δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής για 24 ώρες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τα ισχαιμικά αγγειακά επεισόδια, τα οποία απαιτούν άμεση επέμβαση, όπως η θρομβεκτομή, η οποία είναι κρίσιμη για τη σωτηρία της ζωής.

Αναλυτική Καταγραφή των Συνεπειών του Νέου Συστήματος Εφημεριών

Οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου παραθέτουν δέκα κύριες συνέπειες που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των νοσοκομείων:

1. Υπερφόρτωση Νοσοκομείων: Η συνεχής ροή εισαγωγών και εφημεριών αφήνει το προσωπικό εξουθενωμένο, ενώ τα ράντζα κατακλύζουν τους διαδρόμους.

2. Μείωση Ποιότητας Φροντίδας: Η διοίκηση πιέζει για ταχεία διαχείριση περιστατικών, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της περίθαλψης.

3. Ενίσχυση των ΤΕΠ με Ειδικευόμενους Ιατρούς: Οι ειδικευόμενοι απασχολούνται υπερβολικά στα επείγοντα, μειώνοντας τον χρόνο φροντίδας για τους νοσηλευόμενους.

4. Ελλιπές Νοσηλευτικό Προσωπικό: Το ήδη μειωμένο προσωπικό νοσηλείας καλείται να εξυπηρετεί πολυάριθμους ασθενείς.

5. Καθυστερήσεις στην Περίθαλψη: Οι νοσηλευόμενοι παραμένουν περισσότερο για να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους, αφού οι προγραμματισμένες εξετάσεις καθυστερούν λόγω προτεραιότητας των επειγόντων.

6. Καθυστερήσεις Χειρουργείων: Τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθυστερούν, επιβαρυνόμενα από τον αυξημένο φόρτο των επειγόντων.

7. Αναβολή Προγραμματισμένων Ραντεβού: Οι ιατροί δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τακτικά ραντεβού λόγω της αναγκαιότητας να εξυπηρετούν τα επείγοντα.

8. Εξουθένωση Προσωπικού: Οι συνθήκες εργασίας επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία του προσωπικού, με κινδύνους από λάθη ή δυσκολία διαχείρισης του φόρτου.

9. Αυξημένος Όγκος Εργασίας στα Υποστελεχωμένα Τμήματα: Τμήματα όπως τα μικροβιολογικά εργαστήρια υπερφορτώνονται, χωρίς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

10. Ακύρωση Αδειών και Ρεπό: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ουσιαστικά εξαλείφει τα ρεπό και τις άδειες, καταπονώντας περαιτέρω το προσωπικό.

Διεκδικήσεις των Γιατρών και Αντιδράσεις

Οι γιατροί του Λαϊκού κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές είναι ατελέσφορες. Προτείνουν μαζικές προσλήψεις και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Στις 4 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νέου συστήματος.

«Πανικός» στον Βόλο: 100 άτομα εσπευσμένα στα νοσοκομεία, ο σοκαριστικός απολογισμός από το μολυσμένο νερό

Στον δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, έχει προκληθεί οργή και αγανάκτηση μετά την αποκάλυψη ότι πάνω από 100 άτομα κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πιθανότατα λόγω του νερού.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Περιοχή

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, η μαζική συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οδήγησε στην αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ για ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο της Μαγνησίας αύριο Δευτέρα (03.06.2024).

Μέχρι στιγμής, επτά παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, έχουν ξεκινήσει έρευνες.

“Υπάρχει μείζον θέμα με το νερό”

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από την Διεύθυνση υγείας της ΠΕ Μαγνησίας.

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες συστάσεις. Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο του Οργανισμού θα μεταβεί στην περιοχή.

Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται:

«Να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κπλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: