Πέθαvε η Όλγα Κανελλοπούλου: Αναντικατάστατη η μεγάλη προσφορά της στην κοινωνία
Η τοπική κοινωνία της Πάτρας αποχαιρετά με συγκίνηση την Όλγα Κανελλοπούλου, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην υποστήριξη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Ως πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, η εκλιπούσα υπήρξε μια ηγετική μορφή στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, αφήνοντας πίσω της ένα ανεκτίμητο κοινωνικό έργο.
Πολύπλευρη Δράση και Προσφορά
Η Όλγα Κανελλοπούλου ξεχώρισε για την ακούραστη δράση της, η οποία περιλάμβανε πρωτοβουλίες στήριξης των πασχόντων, καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τη νόσο και συνεχείς διεκδικήσεις για την παροχή ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας. Με την προσήλωσή της στον στόχο, κατάφερε να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία για τα ζητήματα των πασχόντων, ενώ ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης. Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητά της αποτέλεσαν έμπνευση για όσους την γνώρισαν.
Αναντικατάστατη Παρουσία στην Τοπική Κοινωνία
Η απώλεια της Όλγας Κανελλοπούλου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία της Πάτρας, όπου το έργο της είχε αναγνωριστεί και αγαπηθεί ευρέως. Ωστόσο, η κληρονομιά της θα συνεχίσει να ζει μέσω των ανθρώπων που επηρέασε και των δράσεων που ενέπνευσε. Η κοινωνία εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατό της, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα έχουν αποσταλεί στην οικογένεια και τους οικείους της.
Μια Κληρονομιά Ήθους και Ανθρωπιάς
Η Όλγα Κανελλοπούλου θα μείνει αξέχαστη για τις αρχές και τις αξίες που την καθοδηγούσαν: το ήθος, την αλληλεγγύη και την αληθινή ανθρωπιά. Η κηδεία της θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, με την τοπική κοινωνία να την αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την ανεκτίμητη συμβολή της.
Είπε 9 λέξεις και… σωριάστηκε: Ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός πέθανε πάνω στη σκηνή, ενώ το κοινό τον αποθέωνε
Ο Γιώργος Δαμασιώτης, ήταν ο ηθοποιός που πέθανε πάνω στο σανίδι την ώρα της πρόβας.
Ο Γιώργος Δαμασιώτης (Βόλος, 1900 – 20 Δεκεμβρίου 1963) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδιστής της όπερας. Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα.
Σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου. Σε ηλικία 25 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις μαζί με άλλους ως σπουδαστής της Επαγελματικής Σχόλης Θεάτρου: ενώπιον της επιτροπής έπαιξαν τον “Βασιλικό” του Μάτεση σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη.
Την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πια, έπαιξε στον “Φάουστ” του Γκαίτε, στον ρόλο του Βαλεντίνο στο θέατρο “Ολύμπια”, ενώ στα τριάντα δυο του υποδύθηκε τον Σάιλοκ στον “Έμπορο της Βενετίας” στο Εθνικό Θέατρο. Αυτός ήταν ο ρόλος που τον καθιέρωσε.
Το 1961, όταν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έγινε ο Σωκράτης Καραντινός, ο Δαμασιώτης μετακινήθηκε στην Θεσσαλονίκη με την μεσόφωνο γυναίκα του, Κίτσα Δαμασιώτου. Με το ΚΘΒΕ έπαιξε τον “Αρχοντοχωριάτη” του Μολιέρου.
Το 1963, στις δοκιμές του έργου “Ο επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ, ο Δαμασιώτης λιποθύμησε στην σκηνή και λίγες ώρες αργότερα πέθανε. Στο φουαγιέ του ΚΘΒΕ υπάρχει ακόμα η κουνημένη φωτογραφία από την γενική πρόβα, κατά την οποία έγινε το επεισόδιο με το Δαμασιώτη. Κηδεύτηκε στην Νέα Παναγία της Θεσσαλονίκης.
Πηγή