Χωρίς πελτέ και ψωμί: Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτα και ζουμερά κεφτεδάκια που πλέον γνωρίζουν όλες οι νοικοκυρές

November 26, 2024

Ούτε πελτές, ούτε ψωμί: Το μuστικo της γιαγιάς για κεφτεδάκια αφράτα και ζουμερά πλέον το ξέρουν όλες οι νοικοκυρές


Διαφ.

Τα κεφτεδάκια είναι ένα φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, ιδίως εάν είναι αφράτα και ζουμερά, όπως συνήθιζε να τα κάνει η γιαγιά μας.

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτα και ζουμερά κεφτεδάκια

Ακολουθώντας τη συνταγή της γιαγιάς, είναι βέβαιο πως η μυρωδιά τους, θα «σπάσει» τη μύτη ακόμα και των περαστικών.

500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος

8 φέτες ψωμί βρεγμένο και στυμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]

1 αβγό

2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαϊντανό)

3 κουτ.σούπας ξύδι που τους αφρατεύει (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει μην το βάζετε)

2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο μείγμα

ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο

αλεύρι

αλατοπίπερο

Το μυστικό της γιαγιάς για αφράτα κεφτεδάκια

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλι και ζυμώνετε πολύ καλά να γίνουν ένα.

Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν τα μυρωδικά όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά.

Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ καμιά φορά και τα έβαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την άλλη μέρα και μοσχομύριζε ο τόπος!

Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθεται στρογγυλά κεφτεδάκια.

Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει.

Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ.

Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καuτό λάδι και μετά χαμηλώνετε για λίγο και ξανά ανεβάζεται την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα.

Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανητές.

Νηστίσιμα κεφτεδάκια: Η πεντανόστιμη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την νηστεία του Πάσχα

Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι η τέλεια ιδέα για τη Σαρακοστή, είναι αρωματικά, πεντανόστιμα και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά.

Μία καλή ιδέα για τη νοικοκυρά είναι να φτιάξει μεγαλύτερη δόση και να την αποθηκεύσει τη ζύμη ωμή στην κατάψυξη. Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μπορούν να γίνουν ψητά ή τηγανητά και συνδυάζονται με όλες τις σάλτσες και όλες τις γαρνιτούρες.

Υλικά για κεφτεδάκια νηστίσιμα

300 γραµ. μαύρα φασόλια βρασμένα

1/2 καρύδια ψιλοκομμένα

4 κ.σ ηλιόσπορο

2 κ.σ σπόρους chia

1 σκ. σκόρδο σπασμένη

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο

1 κ.σ πελτέ ντομάτας

1/2 φλ. νιφάδες βρώμης

1/2 κ.γλ. αποξηραμένο κρεμμύδι

1/4 κ.γλ. αποξηραμένο σκόρδο

1 κ.γλ. αποξηραμένο δυόσμο

1/4 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε κατά προτίμηση μαύρα φασόλια βρασμένα. Εναλλακτικά  μπορείς να βάλεις ό,τι όσπριο θέλεις.

Στραγγίζουμε καλά τα φασόλια αφού βράσουν.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Σκάβουμε με σπάτουλα το μπλέντερ και αλέθουμε πάλι να σιγουρέψουμε ότι πολτοποιήθηκαν όλα τα υλικά.

Το μείγμα θα σας θυμίζει πυκνή και κολλώδη ζύμη.

Πιάνουμε μικρές κουταλιές και πλάθουμε νηστίσιμους κεφτέδες.

Σε αυτό το στάδιο μπορούν να καταψυχθούν.

Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε καυτό λάδι ή εναλλακτικά τα βάζουμε στο φούρνο.

Τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20΄.

Τα νηστίσιμα κεφτεδάκια μας είναι έτοιμα!

Τρώγονται σκέτα ή με σάλτσα ντομάτας και ζυμαρικά ή με vegan σάλτσα αλά κρεμ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: