Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή για ζουμερά και μελωμένα Μελομακάρονα που θα γίνουν ανάρπαστα
Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν από τη στιγμή που μπήκε ο Δεκέμβριος και μαζί μ’ αυτές είναι η εποχή που ο κόσμος φτιάχνει μελομακάρονα σαν μια παράδοση.
Τα μελομακάρονα μάλιστα είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα, μαζί με τους κουραμπιέδες, κι όλοι οφείλουν να ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται.
Πως να φτιάξεις πεντανόστιμα μελομακάρονα – Η κλασσική συνταγή
Τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα είναι μελωμένα αλλά διατηρούν την τραγανότητά τους.
Κλασικές συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές, όσες και τα ελληνικά σπίτια. Όλες -μιλάμε για τις παραδοσιακές- εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα μελομακάρονα που γίνονται με αλεύρι και είναι πιο μπισκοτένια κι εκείνα που γίνονται από σιμιγδάλι, στα οποία το σιρόπι είναι πιο αισθητό.
Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη αποφάσισε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο κλασικές συνταγές και να φτιάξει τα τέλεια ισορροπημένα μελομακάρονα που θα μιλήσουν στις καρδιές όλων με αλεύρι και σιμιγδάλι.
Υλικά για 50 μελομακάρονα:
Για το μπισκότο:
250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
70 γρ. κονιάκ
180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ.μέλι
3 στικ κανέλας
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Για να πασπαλίσουμε:
500 γρ. καρύδια σπασμένα
TIPS
- Διαλύουμε τη σόδα στον φρεσκοχυμένο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το χέρι μέσα στο μείγμα των υγρών μέχρι να διαλυθεί.
- Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στο σκεύος με τα υγρά. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αν συνεχίσουμε να ανακατεύουμε, η ζύμη θα πετάξει το λάδι που περιέχει.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο ίδιο μέγεθος, ιδανικά ζυγίζοντας τη ζύμη μας. Αν υπάρχει διαφορά στα μεγέθη κάποιοι θα καούν.
- Αν είμαστε ένθερμοι fans του καρυδιού, κόβουμε μερικά extra καρύδια σε μισά ή σε τέταρτα και τα βυθίζουμε στο εσωτερικό των μελομακάρονων.
- Όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, πρέπει να έχουμε καυτό σιρόπι και μελομακάρονα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή το αντίστροφο.
Πηγή