Απεβίωσε ο Βαγγέλης Κρητικός

December 8, 2024
Ο Βαγγέλης Κρητικός έφυγε από τη ζωή

Σοκ: Πέθανε ο Βαγγέλης Κρητικός


Διαφ.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 13:30 στη Ριτσώνα, θα αποχαιρετήσουμε τον αγαπημένο μας Βαγγέλη Κρητικό, έναν εξαίρετο, ευαίσθητο και δοτικό άνθρωπο που άφησε πίσω του ανεξίτηλα αποθέματα αγάπης. Η μνήμη του θα τιμηθεί από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες και όλους όσοι εκτίμησαν την ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Κρητικό

Την Δευτέρα 9.12.2024 στις 13:30, στην Ριτσώνα, θα χαιρετήσουμε για τώρα, τον λατρεμένο μας σύζυγο, πατέρα, γιό, αδερφό, φίλο, συνεργάτη, Βαγγέλη Κρητικό.

Θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε την μνήμη ενός εξαίρετου, ακέραιου, δοτικού και ευαίσθητου ανθρώπου, που φεύγοντας άφησε πίσω τεράστια αποθέματα αγάπης, αρκετά για όλα τα χρόνια που θα μας λείπει.

Και είναι βέβαιο πως θα μας λείψει, σε μας, την οικογένεια του, αλλά και σε έναν μεγάλο κύκλο ανθρώπων, που αυτές τις τόσο δύσκολες μέρες μας έχει συγκινήσει με την στήριξη και το ενδιαφέρον που μας δείχνει, ενδεικτικό του πόσο αγαπητός υπήρξε ο Βαγγέλης μας.

Αντί στεφάνων θα σας παρακαλούσαμε στην μνήμη του, να κάνετε μια δωρεά στους εθελοντές που σώζουν αδέσποτα ζώα, κάτι που ως άνθρωπος ουσίας, θα το ήθελε κι ίδιος.

Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Αγίας Μαρίνας/Κορωπίου

Πειραιώς

GR5901720190005019017598997

Όνομα Βασιλική Αναστασίου

width=900

Πέθανε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

Σε ηλικία 87 ετών ο κριτικός θεάτρου και μεταφραστής, Κώστας Γεωργουσόπουλος έφυγε από τη ζωή με την είδηση να γεμίζει θλίψη συγγενείς και φίλους.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έκανε το μεγάλο ταξίδι προς τον ουρανό με τη συγκεκριμένη είδηση να γνωστοποιεί ο ίδιος του ο αδερφός, Βασίλης Γεωργουσόπουλος.

Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Γεωργουσόπουλος – Όλες οι λεπτομέρειες

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών σήμερα Σάββατο (7.12.24) ο κριτικός θεάτρου, συγγραφέας και μεταφραστής, Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Την είδηση του θανάτου του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου, έκανε γνωστή ο αδελφός του, Βασίλης Γεωργουσόπουλος.

Αδερφέ, συνάδελφε, φίλε, καλό παράδεισο. Αδερφέ, εμείς τα αδέρφια σου, τα ανίψια σου δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ άλλοι σε ξέχασαν. Το Θέατρο, η Παιδεία, οι συνάδελφοι και οι μαθητές σου δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Εύα μου κουράγιο, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Βασίλης Γεωργουσόπουλος.

width=938

Ποιος ήταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.

Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί 25 χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.

Το 2008 τού απονεμήθηκε το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Επίσης, το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του.

Το 1986, για το έργο του Τα μετά το θέατρο, έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου, ενώ για το έργο Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000).

Μπήκε στον στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας Το Βήμα και συνέχισε στην εφημερίδα Τα Νέα. Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο, 1, Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Παγκόσμιο θέατρο, 2, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο, 3, Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000.

Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης εξέδωσε την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα – Οδάξ, 1985, και τη συλλογή τραγουδιών τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980).

Επίσης, με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα. Μετέφρασε τα ακόλουθα έργα: Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη (τραγωδία), Κύκλωψ (Σατυρικό Δράμα), Ελένη (τραγωδία), Ανδρομάχη, Τρωάδες (τραγωδία) Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής Μολιέρος: Ταρτούφος Από το 1990 δίδασκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Δεσμοί και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Από το 2013 ήταν διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: