Ούτε οι επαγγελματίες δεν το γνωρίζουν: Το γιαγιαδίστικο μυστικό για να διώξετε τη μούχλα και την υγρασία από τους τοίχους και το μπάνιο σας

December 14, 2024
Ούτε οι ειδικοί δεν είναι ενήμεροι: Ένα μυστικό από τη γιαγιά για να εξαφανίσετε τη μούχλα και την υγρασία από τοίχους και μπάνιο σας.

Δε το ξέρουν ούτε οι μάστορες: Το κόλπο της γιαγιάς για να εξαφανίσετε μούχλα & υγρασία από τους τοίχους & το μπάνιο του σπιτιού


Διαφ.

Βάλτε τέλος στην υγρασία με ένα απλό κόλπο – Το μυστικό της γιαγιάς που θα σας λύσει τα χέρια

Η υγρασία στο διαμέρισμα είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν υπάρχει λιγότερος αερισμός στα δωμάτια και ο αέρας συμπυκνώνεται περισσότερο.

Η υπερβολική υγρασία οδηγεί στο σχηματισμό μούχλας, η οποία όχι μόνο φαίνεται αντιαισθητική, αλλά είναι και επιβλαβής για την υγεία. Ευτυχώς, οι γιαγιάδες μας είχαν τις δικές τους δοκιμασμένες και αληθινές μεθόδους καταπολέμησης της υγρασίας – αξίζει να τις ακούς.

Τι να βάλετε στο περβάζι του παραθύρου για να μην φαίνεται υγρασία;

width=761

Το μέρος που βρίσκεται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της υγρασίας είναι το περβάζι του παραθύρου. Λόγω της εγγύτητάς του στο παράθυρο, εκτίθεται σε συμπύκνωση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στο σχηματισμό μούχλας, για παράδειγμα στον τοίχο ή στο παρέμβυσμα. Πώς το αντιμετώπισαν οι γιαγιάδες μας; Παρά τα πάντα – πολύ αποτελεσματικά. Και έγινε χωρίς περίπλοκο εξοπλισμό, μόνο με οικιακές μεθόδους και υλικά κουζίνας.

Επιτραπέζιο αλάτι

Ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της υγρασίας είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Το αλάτι απορροφά τέλεια την υγρασία από το περιβάλλον. Απλώς τοποθετήστε ένα μπολ με αλάτι στο περβάζι – θα απορροφήσει σιγά σιγά την υπερβολική υγρασία από τον αέρα και όταν κορεστεί, μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με φρέσκο ​​αλάτι.

Ρύζι

Το ρύζι, όπως και το αλάτι, έχει ιδιότητες απορρόφησης υγρασίας. Μπορείτε να ρίξετε ξερό ρύζι σε ένα μικρό μπολ ή βαμβακερή σακούλα και να το τοποθετήσετε στο περβάζι. Το ρύζι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κρύες περιοχές όπου η υγρασία κατακάθεται στα παράθυρα. Θυμηθείτε να αλλάζετε το ρύζι κάθε λίγες εβδομάδες για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του.

Λουλούδια σε γλάστρες

Φυτά όπως ο κοινός κισσός ή η αλογοουρά δεν είναι μόνο διακοσμητικά αλλά βοηθούν και στη ρύθμιση της υγρασίας στο σπίτι σας. Ο κισσός είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς απορροφητές υγρασίας και η αλογοουρά απορροφά τους υδρατμούς από τον αέρα, βοηθώντας στην αποκατάσταση του μικροκλίματος στο δωμάτιο.

Πώς να μειώσετε την υγρασία στο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας οικιακές θεραπείες;

Εάν η υγρασία στο διαμέρισμα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, αξίζει τον κόπο να εισαγάγετε μερικές απλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το επίπεδό της και να το διατηρήσετε στο βέλτιστο επίπεδο. Παρακάτω σας λέμε τι λειτουργεί καλύτερα για να απαλλαγείτε από την υγρασία.

Ο τακτικός αερισμός, ειδικά το πρωί και το βράδυ, βοηθά στην απαλλαγή του σπιτιού σας από την υπερβολική υγρασία. Ακόμη και ο σύντομος εντατικός αερισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα και να μειώσει την υγρασία.

  • Αποφύγετε το στέγνωμα των ρούχων στο σπίτι – η υγρασία που δημιουργείται από το στέγνωμα των ρούχων είναι μια από τις κύριες αιτίες της υψηλής υγρασίας στα διαμερίσματα. Αν μπορείτε, στεγνώστε τα ρούχα σας στο μπαλκόνι ή στο στεγνωτήριο.
  • Εάν πρέπει να στεγνώσετε τα ρούχα σας στο σπίτι, τοποθετήστε τα κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο και φροντίστε να αερίζετε καλά το δωμάτιο.
  • Χρησιμοποιήστε επιπλέον απορροφητές υγρασίας όπως π.χ Ξίδι (ένα από τα πιο ευέλικτα φάρμακα στην κουζίνα της γιαγιάς, που έχει και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αν παρατηρήσετε σημάδια μούχλας στους τοίχους ή στις γωνίες των παραθύρων, ψεκάστε τα με διάλυμα ξιδιού και νερού (σε αναλογία 1:1 αναλογία), απορρίμματα γάτας ή μαγειρική σόδα (απλώς πασπαλίστε τη μαγειρική σόδα σε ένα μικρό δοχείο και τοποθετήστε τη σε μια περιοχή εκτεθειμένη στην υγρασία).

Κοστίζει λιγότερο από 2€: Το επτασφράγιστο μυστικό των συνεργείων καθαρισμού να διώχνουν την υγρασία που το πληρώνουμε χρυσάφι

Η υγρασία αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα σε πολλά νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κλίμα είναι υγρό. Αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η ανάπτυξη οσμών υγρασίας, η εμφάνιση μούχλας και, ενδεχομένως, ζητήματα υγείας. Ευτυχώς, υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της υγρασίας, με την μαγειρική σόδα να ξεχωρίζει ως μια από τις πιο αποδοτικές λύσεις.

Αντιμετώπιση Υγρασίας στα Σπίτια με Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ευρέως γνωστή για τις απορροφητικές της ικανότητες, που της επιτρέπουν να αιχμαλωτίζει και να συγκρατεί την υγρασία, είτε αυτή βρίσκεται στον αέρα είτε σε υγρές επιφάνειες. Επίσης, η αποσμητική δράση της συμβάλλει στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών που μπορεί να εισχωρήσουν στους χώρους του σπιτιού. Η χρήση της διττανθρακικής σόδας αποτελεί μία εύκολη και οικονομική επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με κάποιες πιο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, αντιθέτως με αρκετούς χημικούς αφυγραντήρες.

width=800

Βήματα για την Καταπολέμηση της Υγρασίας

– Εντοπισμός Υγρών Περιοχών:

Ξεκινήστε εντοπίζοντας τις γωνίες και τις σχισμές του σπιτιού σας όπου παρατηρείται συγκέντρωση υγρασίας. Αυτές οι περιοχές μπορεί να περιλαμβάνουν τα υπόγεια, τα ντουλάπια ή τα μπάνια.

– Προετοιμασία Δοχείων:

Ετοιμάστε μπολ ή μικρά ανοιχτά δοχεία και γεμίστε τα με μαγειρική σόδα. Είναι σημαντικό αυτά τα δοχεία να έχουν καλό αερισμό, ώστε η διττανθρακική σόδα να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

– Στρατηγική Τοποθέτηση Δοχείων:

Τοποθετήστε τα μπολ με τη διττανθρακική σόδα στα σημεία που έχετε προσδιορίσει, όπως σε γωνίες μπάνιου, εντός ντουλαπιών ή κοντά σε παράθυρα που είναι επιρρεπή σε συμπύκνωση.

– Τακτική Αναγνώριση και Ανανεώσεις:

Αλλάξτε τη διττανθρακική σόδα όταν αρχίσει να σβωλιάζει ή δεν απορροφά πλέον την υγρασία. Σε γενικές γραμμές, η ανανέωση αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Εναλλακτική Μέθοδος: Φάκελοι Διττανθρακικής Σόδας

Μια ακόμη λύση είναι η παρασκευή μικρών φακελάκων διττανθρακικής σόδας.

– Υλικά για Φακελάκια:

Χρησιμοποιήστε κομμάτια από ύφασμα που αναπνέει, όπως γάζα ή παλιά βαμβακερά μπλουζάκια.

– Γέμισμα και Σφράγισμα:

Γεμίστε τα υφάσματα με μαγειρική σόδα και δέστε τα φακελάκια με σπάγκο.

– Τοποθέτηση σε Χώρους:

Τοποθετήστε αυτά τα σακουλάκια σε συρτάρια, ντουλάπια ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο που χρειάζεται έλεγχο της υγρασίας.

– Αντικατάσταση:

Όπως και με τα μπολάκια, να αντικαθιστάτε τα φακελάκια όταν η μαγειρική σόδα χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Αυτές οι προσεγγίσεις θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας στεγνό και υγιές, αποφεύγοντας τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγρασία.

Ρούχα που μυρίζουν μούχλα ή υγρασία: Οικονομικοί τρόποι για να τα κάνετε να μοσχοβολούν φρεσκάδα

Πολλές φορές ξοδεύουμε αρκετά χρήματα σε προϊόντα ή ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές και το αποτέλεσμα όσον αφορά τη μυρωδιά των ρούχων δεν είναι το επιθυμητό. Δεν χρειάζεται κόπος ούτε να ξοδεύεται μια περιουσία, υπάρχουν οικονομικοί τρόποι ώστε να αποφύγετε τα ρούχα σας να μυρίζουν μούχλα και υγρασία και να μοσχομυρίζουν.

Ρούχα που μυρίζουν μούχλα ή υγρασία

Ποιος δεν θα ήθελε τα ρούχα του να μυρίζουν υπέροχα με το που βγαίνουν από το πλυντήριο; Σου φτιάχνει σίγουρα την διάθεση το να μυρίζεις όμορφα και οι τρόποι για να μυρίζουν ωραία τα ρούχα είναι εξαιρετικά οικονομικοί.

Οικονομικοί τρόποι για να τα κάνετε τα ρούχα να μοσχοβολούν φρεσκάδα

Αρχικά, μην παραγεμίζεις τον κάδο του πλυντηρίου. Επιβαρύνεις τη συσκευή, τα ρούχα θα βγουν πολύ τσαλακωμένα και το κυριότερο είναι ότι δεν θα πλυθούν σωστά. Αν δεν πλυθούν σωστά, μην περιμένεις να μυρίζουν και όμορφα! Ο δεύτερος τρόπος είναι να μην τα αφήνεις μέσα στον κάδο, όταν έχει τελειώσει το πρόγραμμα.

width=865

Μια μυρωδιά μούχλας θα αρχίσει να εισχωρεί στις ίνες των ρούχων όσο εσείς καθυστερείς και σίγουρα δεν το θέλεις. Τέλος, καλό είναι να μην ξεχνάς ότι ο καθαρισμός του πλυντηρίου αλλά και το να βγάζεις τα ρούχα από το στεγνωτήριο αμέσως, είναι επίσης πολύ σημαντικό. Μια φορά τον μήνα, περιοποιήσου το πλυντήριό σου με υλικά που έχεις στο σπίτι, όπως το λευκό ξύδι και η μαγειρική σόδα!

width=1000


Πηγή

Διαβάστε επίσης: