Αν έχεις λογαριασμό με χρήματα σε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ALPHA και Εurobank…: Μόλις έσκασε ανακοίνωση για όλους τους πελάτες
Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε μειώσεις όσον αφορά τις προμήθειες που βάζουν για τις εκτελέσεις συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πελάτες τους με τα νέα για εκείνους φυσικά να είναι ευχάριστα.
Σε μειώσεις των χρεώσεων που επιβάλλουν στους πελάτες τους για εκτέλεση συναλλαγών ή ακόμη και σε μηδενισμό τους, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των τραπεζών για περιορισμό των προμηθειών που επιβάλλονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα από Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τις δικές της παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική ανακοίνωσαν την Πέμπτη Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
Πρόκειται για αλλαγές στα τιμολόγια που είναι διαφορετικές σε κάθε τράπεζα και αφορούν συγκεκριμένο τμήμα της πελατείας της.
Αναλυτικότερα, οι προμήθειες που μειώθηκαν είναι οι εξής:
Eurobank
Από τις 2/8 δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της να εκτελούν όσες πάγιες εντολές επιθυμούν για πληρωμές λογαριασμών χωρίς κανένα κόστος.
Επίσης, σταματά να χρεώνει τις επανεκδόσεις καρτών λόγω φθοράς ή κλοπής.
Πρόκειται για παροχές του ανανεωμένου προγράμματος Eurobank My Advantage, στο οποίο εντάσσεται αυτόματα κάθε λογαριασμός πληρωμών που τηρείται στην τράπεζα.
Η μηνιαία συνδρομή αυτού του υποχρεωτικού πακέτου διαμορφώνεται σε 0,60 ευρώ. Ωστόσο, μηδενίζεται για όσους:
– Διατηρούν στην τράπεζα τουλάχιστον 10.000 ευρώ συνολικά σε καταθετικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα
– Λαμβάνουν τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή τους μέσω της Eurobank.
– Ανήκουν στις κατηγορίες Personal και Private Banking.
Με την ένταξη λοιπόν στο βασικό πακέτο My Blue Advantage, όλοι μπορούν κάθε μήνα να εκτελούν τις ακόλουθες συναλλαγές, χωρίς κανένα κόστος:
– Απεριόριστες πάγιες εντολές για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών (από 1 ανά μήνα που ίσχυε πριν)
– Έκδοση, 5ετής ανανέωση και επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω κλοπής ή φθοράς
– Δωρεάν έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Prepaid Eurobank Visa ή e-prepaid Visa
Τράπεζα Πειραιώς
Προχώρησε στην κατάργηση των προμηθειών για αποστολή εμβασμάτων από ιδιώτες, μέσω συγκεκριμένου καναλιού.
Συγκεκριμένα, μηδένισε την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking.
Η χρέωση ανά συναλλαγή που επιβαλλόταν έως σήμερα διαμορφωνόταν σε 6 ευρώ. Προσοχή όμως. Το μηδενικό κόστος ισχύει μόνο όταν δίνετε την εντολή μέσω τηλεφώνου και όχι μέσω e-banking ή m-banking.
Εκεί οι χρεώσεις δεν άλλαξαν. Η προμήθεια διατηρείται στα 1,4 ευρώ για εμβάσματα έως 15.000 ευρώ.
Επιπλέον, η τράπεζα καταργεί την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking, που μέχρι σήμερα διαμορφωνόταν σε 6 ευρώ.
Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξακολουθεί να ισχύει η προμήθεια των 2 ευρώ ανά πληρωμή.
Τέλος, προχωρά σε νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση.
Συγκεκριμένα, για συναλλαγές έως 10 ευρώ η προμήθεια είναι μόλις 0,01 ευρώ, ενώ για συναλλαγές από 10,01 έως 500 ευρώ ανέρχεται σε 0,2% επί του ύψους της πληρωμής, με κατώτατο τα 0,02 ευρώ και ανώτατο το 1 ευρώ.
Εθνική Τράπεζα
Ανακοίνωσε ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου προχωρά στις ακόλουθες αλλαγές στην τιμολογιακή της πολιτική:
– Μείωση προμήθειας πληρωμής λογαριασμών, μέσω ΑΤΜ και με χρήση κάρτας, κατά 50%
– Μηδενισμός προμήθειας εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών από 2 ευρώ προηγουμένως
– Μείωση προμήθειας άμεσης αποστολής εμβάσματος μέσω e-banking ή m-banking (instant payment) για ποσά έως 500 ευρώ από 2,5 σε 1,5 ευρώ.
– Μείωση προμήθειας χορήγησης καρνέ επιταγών από 2 σε 1 ευρώ
– Μηδενισμός προμηθειών μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.
Alpha Bank
Ανακοίνωσε μείωση ή ακόμα και μηδενισμό προμηθειών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πελάτες προβλέπεται να επωφεληθούν από τις μειωμένες προμήθειες υπηρεσιών και προϊόντων, που αφορούν σε:
– Εξερχόμενα εμβάσματα Ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile: Μείωση προμήθειας σε 1 ευρώ για ποσά ύψους έως 1.000 ευρώ
– Επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν
– Έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard: Δωρεάν
– Επανέκδοση προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς: Δωρεάν
Επίσης, η τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία IRIS για τους εμπόρους για την αποδοχή πληρωμών έως και το τέλος του 2024.
Καταργούν το IRIS στην Ελλάδα -Σπάνε τα τηλέφωνα στις τράπεζες από το πρωί για να δουν τι γίνεται – Δείτε πότε και γιατί
Πολύ σημαντικά νέα έρχονται, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βάλουν… στοπ στη λειτουργία του IRIS.
Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μέσω IRIS ήταν πολύ εξυπηρετικοί για όλους εκείνους που τη χρησιμοποιούσαν, ωστόσο πλέον αναμένεται η συγκεκριμένη μέθοδος να καταργηθεί.
Απόφαση που αλλάζει πολλά δεδομένα – Καταργούν το IRIS οι τράπεζες
Οι τράπεζες βάζουν φρένο στη διάδοση των πληρωμών μέσω IRIS με τεχνικές παρεμβάσεις.
Οι τράπεζες φαίνεται να επιλέγουν στρατηγικές κινήσεις για να περιορίσουν τη διάδοση του συστήματος πληρωμών IRIS, ιδίως στις εμπορικές συναλλαγές, ώστε να διατηρήσουν τα έσοδα από τις προμήθειες των καρτών. Αν και το IRIS, βασισμένο στις υποδομές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένα οικονομικό εργαλείο για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, η χρήση του παραμένει περιορισμένη.
Το μεγάλο άλμα για την επέκταση του IRIS αναμένεται την άνοιξη, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα καταστήσει υποχρεωτική τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα, όπως ήδη ισχύει για τα POS. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες φαίνεται να επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση του σε χαμηλότερης αξίας συναλλαγές, προστατεύοντας τα έσοδά τους από τα POS.
Πρόσφατα, η ΔΙΑΣ, η διατραπεζική εταιρεία που διαχειρίζεται το IRIS, ανακοίνωσε αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, ο διαχωρισμός των συναλλαγών σε προσωπικές (P2P) και εμπορικές (P2B) ουσιαστικά αφήνει το ανώτατο όριο στις 500 ευρώ για κάθε κατηγορία, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες αγορές μέσω του συστήματος.
Η τεχνική πολυπλοκότητα της εφαρμογής αυτών των αλλαγών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, δείχνει τη στρατηγική των τραπεζών να διατηρήσουν τον έλεγχο στις εμπορικές συναλλαγές υψηλής αξίας. Έτσι, οι πληρωμές μέσω καρτών και POS παραμένουν κυρίαρχες για αγορές άνω των 500 ευρώ, ενισχύοντας τον ρόλο τους στη συναλλακτική δραστηριότητα.
Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, η υποχρεωτική χρήση του IRIS στις εμπορικές συναλλαγές από την άνοιξη ίσως αποτελέσει την αρχή μιας πιο ευρείας υιοθέτησης του συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα αναγνωρίσουν τα οφέλη του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το IRIS φαίνεται να γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τις συναλλαγές έως τώρα για το 2024 να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει η ΔΙΑΣ. Ωστόσο, το σύστημα των άμεσων πληρωμών παραμένει… νάνος μπροστά στις πληρωμές που γίνονται με κάρτες, μέσω των POS και οι οποίες εξακολουθούν να αποδίδουν σημαντικές προμήθειες στις τράπεζες, ακόμη και μετά την απόσχιση και πώληση των θυγατρικών εταιρειών aqcuirers, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να λαμβάνουν σημαντικές προμήθειες ως εκδότριες των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ήταν 1,185 δισεκατομμύρια και η αξία τους ανήλθε σε 53 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας συντριπτικά τις αντίστοιχες συναλλαγές μέσω του IRIS, το οποίο οι τράπεζες δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προσπαθούν να απονευρώσουν, ώστε να κρατήσουν τη μεγάλη πίτα των προμηθειών από τις κάρτες.
Η φρικτή αποκάλυψη για την ελληνική οικονομία – Σε κίνδυνο οι καταθέσεις
Σκάει βόμβα για το κρυφό χρέος!
Μια νέα βόμβα έρχεται να προστεθεί στα ήδη δυσθεώρητα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρνει στο φως κρυφές οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ που αφορούν τελωνειακούς φόρους, δασμούς και πρόστιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ανέρχονται ήδη σε 107,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκαλύπτει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2023, τα τελωνεία είχαν επίσης ανεξόφλητες απαιτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 113,8 δισ. ευρώ.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά τη διαχρονικότητα αυτών των χρεών. Πάνω από το 19% (1,24 δισ. ευρώ) αυτών των απαιτήσεων ανάγεται σε έτη πριν το 2002, γεγονός που καθιστά την είσπραξή τους εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει προβλήματα στη διαχείριση των τελωνειακών χρεών, η οποία γίνεται αποκεντρωμένα από τα κατά τόπους τελωνεία, αντί κεντρικά από τη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών.
Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες λύσεις, καθώς η συσσώρευση ανείσπρακτων οφειλών απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
Καθώς τα χρέη προς εφορία και τελωνεία αυξάνονται, η ΑΑΔΕ επιχειρεί με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων να εισπράξει ότι μπορεί, από τους οφειλέτες.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η Α.Α.Δ.Ε. έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επιβολής αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών-φορολογούμενων.
Στην διάρκεια του 2023 είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του 71% των οφειλετών έναντι 69% το 2022. Οι σοβαρότερες εισπρακτικά υποθέσεις αντιμετωπίζονται άμεσα από τις αρμόδιες προς είσπραξη υπηρεσίες, μετά από διαδικασία ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά και με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε..
Με την διαδικασία αυτή ανατέθηκαν μέσω της ειδικής εφαρμογής 55.035 υποθέσεις, οι οποίες αποστέλλονται σε μηνιαία βάση στους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων για την επιδίωξη της είσπραξης και παρακολουθείται η απόδοση και η πορεία επίτευξης του επιχειρησιακού στόχου εκάστης υπηρεσίας.
Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν το 2023, με την υποσημείωση ότι δεν απέχουν πολύ και από εκείνα που λαμβάνονται εντός του 2024 είναι τα ακόλουθα:
Οι φάκελοι κατάσχεσης διαμορφώθηκαν σε 5.882, από 5.651 το 2022.
Οι επιδοθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων) ανήλθαν σε 500.069 (από 484.138 το 2022).
Τα προγράμματα πλειστηριασμού ήταν 564, έναντι 1.201 το 2022.
Οι παραγγελίες κατάσχεσης ανήλθαν σε 12.864, από 15.163 το 2022.
Οι ποινικές διώξεις εναντίον των οφειλετών ανήλθαν σε 4.063, από 3.178 το 2022.
Οι υποθήκες ήταν 9.476, από 9.386 το 2022 και
IRIS: Ασύλληπτο αυτό που έγινε σε μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα
Το σύστημα IRIS, που επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε φίλους, συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το πρωί της Παρασκευής, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία για το σύστημα και τη λειτουργία του.
Το IRIS, που το 2021 είχε 500.000 χρήστες, έχει ξεπεράσει πλέον τα 3,5 εκατομμύρια χρήστες και κάθε μέρα προστίθενται 100.000 νέοι. Η επιτυχία του συστήματος είναι εντυπωσιακή, καθώς στην Ελλάδα οι χρήστες mobile banking apps αγγίζουν τα 6,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2024 αναμένονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ να περάσουν μέσω του IRIS.
Το σύστημα, που επιτρέπει δωρεάν μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ φίλων και 1.000 ευρώ για πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, το IRIS e-Commerce έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας για χιλιάδες e-shops, με το 50% αυτών να προέρχονται από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η ΔΙΑΣ Α.Ε., ο κόμβος που συνδέει όλες τις τράπεζες και επιτρέπει τις μεταφορές χρημάτων, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξή του, με τη νέα τεχνολογία και τον κώδικα που αναπτύσσεται να φτάνει πλέον τα 1 εκατομμύριο γραμμές. Το IRIS αναδεικνύεται σε σημαντικό εργαλείο για την καθημερινή οικονομία, με προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση και χρήση στο μέλλον.
Αναλυτικά τα στοιχεία:
Το IRIS έχει αυτή τη στιγμή 3,5 εκατ. όταν την 1η Ιανουαρίου 2021 είχε 500.000
– Καθημερινά προστίθενται 100.000 χρήστες IRIS
– Στην Ελλάδα υπάρχουν 6,5 εκατ. ρήστες mobile banking apps
– Από το σύστημα ΔΙΑΣ θα διακινηθούν φέτος μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (500 δισ. ευρώ)
– Από το IRIS θα διακινηθούν 6 δισ. ευρώ
– Για το λογισμικό έχουμε γράψει στη ΔΙΑΣ πάνω από 1 εκατ. γραμμές κώδικα
Εξηγώντας για τα όρια μεταφοράς χρημάτων μέσω IRIS, η κυρία Καμπουρίδου είπε ότι:
– Το πρώτο αφορά δωρεάν μεταφορά χρημάτων από φίλους με όριο τα 500 ευρώ
– Το δεύτερο αφορά πληρωμές ελευθερων επαγγελματιών (υδραυλικούς, δικηγόρους, λογιστές, ηλεκτρολόγοι κ.α.) με όριο τα 1.000 ευρώ. Για την εκδοχή αυτή έχουν εγγραφεί 560.000 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 720.000 που υπάρχουν στη χώρα
Η ΔΙΑΣ μεγαλώνει τα 4 χρόνια με διψήφιο αριθμό αύξησης και έφτασε τις κάρτες που είναι το ανταγωνιστικό μέσο ενώ το IRIS μεγαλώνει με τριψήφιο ρυθμό τα τελευταία 4 χρόνια πρόσθεσε η κυρία Καμπουρίδου.
Η ίδια αναφέρθηκε, τέλος, στην πιο πρόσφατη εκδοχή του IRIS, το IRIS e-Commerce, το οποίο χρησιμοποιούν 7.000 e-shop σε όλη τη χώρα με τα περισσότερα να είναι φαρμακεία, μερακλήδες οι φαρμακοποιοί σχολίασε η κυρία Καμπουρίδου.
Πηγή