Κι όμως υπάρχει λόγος και θα… μείνετε αν τον μάθετε: Γιατί όλες οι σοκολάτες είναι χωρισμένες σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
Οι σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι χωρισμένες σε μικρά κομμάτια, είτε τετράγωνα, είτε μακρόστενα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τον λόγο.
Σύμφωνα με τη λογική ένας τέτοιος διαχωρισμός γίνεται για να μπορεί ο καταναλωτής να υπολογίσει την ποσότητα. Αν μία σοκολάτα, δηλαδή, είναι 100 γραμμάρια και έχει 10 τετράγωνα ή ορθογώνια, τότε αυτομάτως αυτά είναι 10 γραμ. και κάπως έτσι χωρίζονται και οι μερίδες.
Οι πρακτικοί λόγοι που χωρίζονται οι σοκολάτες σε κομμάτια
Η ερώτηση τέθηκε στο Chat GPT και η απάντηση είναι πως οι σοκολάτες συνήθως βγαίνουν σε τετράγωνα για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και τη μεταφορά.
Πέντε λόγοι για τον χωρισμό των σοκολατών σε κομμάτια
Ευκολία στο σπάσιμο: Τα τετράγωνα κομμάτια επιτρέπουν να σπας εύκολα τη σοκολάτα σε μικρότερα μέρη. Έτσι, μπορείς να καταναλώσεις μόνο όσο θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να κόψεις τη σοκολάτα με μαχαίρι ή άλλα εργαλεία.
Συμμετρικός σχεδιασμός: Ο τετραγωνικός ή ορθογώνιος σχεδιασμός είναι αισθητικά ευχάριστος και εξασφαλίζει ομοιομορφία. Επίσης, είναι εύκολο να αποθηκευτεί και να τοποθετηθεί σε συσκευασίες.
Ευκολία στην παραγωγή: Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η σοκολάτα χύνεται σε καλούπια. Τα τετράγωνα ή ορθογώνια καλούπια είναι εύκολα στην κατασκευή και επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή της σοκολάτας.
Μεταφορά και αποθήκευση: Η τετράγωνη ή ορθογώνια μορφή αξιοποιεί καλύτερα τον χώρο στις συσκευασίες και τις αποθήκες, καθιστώντας την μεταφορά πιο αποδοτική.
Πολιτιστική συνήθεια: Με την πάροδο του χρόνου, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει αυτό το σχήμα, οπότε έχει γίνει σχεδόν “παραδοσιακό”.
Έκτακτn ανακoivωσn: Tεράστιo Σ0K με τις σοκολάτες NESTLE – Τι έχει συμβεί
Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σοκολάτα, το καουτσούκ και το ξύλο με τη Nestle και τη Ferrero να στρέφονται κατά της Κομισιόν.
Έντονες αντιδράσεις από Nestle και Ferrero προς την Κομισιόν – Ο λόγος
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει απόφαση της ΕΕ για τη σοκολάτα, το καουτσούκ και το ξύλο, με δύο κολοσσός τη Nestlé και τη Ferrero να στρέφονται κατά της Κομισιόν.
Η απόφαση της ΕΕ να καθυστερήσει τον νόμο-ορόσημο για την αποψίλωση των δασών, έχει φέρει αντιδράσεις, αλλά και αβεβαιότητα στις εταιρείες που φτιάχνουν σοκολάτα. Δύο από τους κολλοσούς στην παραγωγή σοκολάτας είναι και η Nestlé και η Ferrero.
Σύμφωνα με τους Financial Times, όμως, έχει αμφισβητηθεί έντονα από χώρες παραγωγής, όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Μαλαισία, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αναβάλει την εφαρμογή του κατά ένα χρόνο.
Τα κράτη μέλη είχαν ήδη εγκρίνει την καθυστέρηση τον Οκτώβριο, με την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα. Η νέα ψηφοφορία έχει ανοίξει την πόρτα για τους ευρωβουλευτές να προσθέσουν τροποποιήσεις και οι κορυφαίες εταιρείες, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές κακάο και καουτσούκ, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η νομοθεσία σε αλλαγές.
Σε κοινή δήλωσή τους την Τετάρτη -την προθεσμία που είχαν οι ευρωβουλευτές για να υποβάλουν τροπολογίες- οι εταιρείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με τη νομοθεσία.
Ο Francesco Tramontin, αντιπρόεδρος των θεσμικών σχέσεων της Ferrero με την ΕΕ, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την αποψίλωση των δασών ενέχει τον κίνδυνο περιττών καθυστερήσεων, αύξησης της αβεβαιότητας και υπονόμευσης των επενδύσεων – εκατομμυρίων, σε πολλές περιπτώσεις – που έχουν ήδη γίνει σε ολόκληρο τον κλάδο.
Υπουργοί από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Γκάνα, η Μαλαισία και το Περού, απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση δεν ήταν αρκετή.
Αυτή η αναβολή πρέπει να ακολουθηθεί από εκτεταμένες προσπάθειες για την επίλυση πολλών από τις ανησυχίες μας σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, ανέφεραν οι υπουργοί στην επιστολή τους.
Είχαν αντιταχθεί στο σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης της ΕΕ, το οποίο βαθμολογεί τον κίνδυνο αποψίλωσης των χωρών.
Η Επιτροπή ανέφερε: Η Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με την αποψίλωση των δασών: Η πρόταση παράτασης δεν θέτει σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση τους στόχους ή την ουσία του νόμου, όπως συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές.
Πηγή