Φωτογραφίες που εντυπωσιάζουν: Ανακαλύψτε την αντίδραση ενός ιερέα όταν έπεσε το Ιερό Δισκοπότηρο

January 16, 2025
Εντυπωσιακές φωτογραφίες: Δείτε πώς αντέδρασε ένας ιερέας στην πτώση του Ιερού Δισκοποτήρου.

Εικόνες που προκαλούν δέος: Δείτε τι έκανε ένας ιερέας όταν έπεσε το Ιερό Δισκοπότηρο


Διαφ.

Σκηνές που προκαλούν δέος και ανατριχίλα εκτυλίχθηκαν σε εκκλησία της Πάτρας, με αφορμή τη θέα της αναπάντεχης πτώσης του Ιερού Δισκοπότηρου, που είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί όλη η Αγία Κοινωνία.

Το περιστατικό συνέβη Κυριακή των Βαϊων, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Και είναι από τα συμβάντα που τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σε πολλούς βέβαια υπάρχει η απορία, πως θα αντιδρούσε ένας ιερέας εάν από κάποιο λάθος αναποδογύριζε το Άγιο Δισκοπότηρο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είχαμε την απάντηση στην πράξη και ομολογουμένως, η ενέργεια του παπά προξενεί εντύπωση και θαυμασμό.

Μόνο που το Άγιο Δισκοπότηρο δεν αναποδογύρισε από κάποιο λάθος του κληρικού αλλά από την… βιασύνη μιας ηλικιωμένης πιστής η οποία έσπρωχνε τους υπόλοιπους για να βγει μπροστά και να προλάβει να κοινωνήσει πιο γρήγορα. Και αυτό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιερέα ώστε οι πιστοί να έχουν υπομονή και με πνεύμα κατάνυξης και ταπεινότητας να προσέλθουν εμπρός στο ιερό.

Όλα αυτά δεν εισακούστηκαν από την ηλικιωμένη η οποία πάνω στα σπρωξίματα και φθάνοντας δίπλα στον ιερέα, μάλλον έχασε την ισορροπία της και για να μην πέσει πιάστηκε από πάνω του, με αποτέλεσμα να …ρίξει το Άγιο Δισκοπότηρο στο πάτωμα και να χυθεί όλη η ποσότητα της Αγίας Κοινωνίας.

Ο παπάς έκλαιγε και οι πιστοί του φώναζαν: Άξιος !Οι πιστοί έκαναν τον Σταυρό τους. Κάποιοι δάκρυσαν στη θέα του ιερέα και του φώναζαν άξιος! Μόλις ο ιερέας ολοκλήρωσε, πήρε ένα οινόπνευμα και καθάρισε όλη την περιοχή ώστε ούτε ίχνος Αγίας Κοινωνίας να μην πατηθεί από παπούτσι πιστού…

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το neotera.gr, ότι ο παπάς δεν σταμάτησε να κλαίει για αυτό που συνέβη ενώ κάθε τόσο σήκωνε το κεφάλι του προς τα πάνω ζητώντας συγγνώμη από τον Χριστό. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έκανε την παραμικρή παρατήρηση στην ηλικιωμένη που από το λάθος της προκάλεσε το συμβάν.

Μία ακόμα απόδειξη της καλοσύνης του εν λόγω ιερωμένου ο οποίος είναι γνωστός στην ενορία του για το θεάρεστο έργο του, την ταπεινότητα και την κατανόησή του. Το θέμα είναι πως όσοι πιστοί ήθελαν να κοινωνήσουν έπρεπε να περιμένουν νέα Παρασκευή ή να απευθυνθούν σε άλλο Ιερό Ναό.

Βρέθηκε αμύθητος θησαυρός από το 1600 μέσα σε άγαλμα εκκλησίας – Που και ποια είναι η αξία του

Σε αυτήν την εκκλησία ο Προτεστάντης Μεταρρυθμιστής έδωσε τα τελευταία τέσσερα κηρύγματά του, το 1546

συντηρητές σε μια διάσημη γοτθική εκκλησία στη Γερμανία ανακάλυψαν μια τεράστια περιουσία που ήταν κρυμμένη στο πόδι ενός αγάλματος πριν από σχεδόν 400 χρόνια.

Ο θησαυρός – τέσσερις τσάντες νομισμάτων από το 1600 – πιθανότατα κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, όταν οι Σουηδοί στρατιώτες λεηλατούσαν συχνά την περιοχή.

width=2500

Η ανακάλυψη είναι μια απίστευτη ιστορία, δήλωσε στο Live Science ο Ουλφ Ντράγγκερ, επιμελητής και επικεφαλής του τμήματος στο κρατικό υπουργικό συμβούλιο νομισμάτων της Σαξονίας-Άνχαλτ στη Γερμανία.

Οι συντηρητές, οι οποίοι εντόπισαν το εύρημα τον Μάιο του 2022 αλλά δεν το ανακοίνωσαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, αποκάλυψαν τα νομίσματα στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, μια γοτθική εκκλησία στο Eisleben, μια πόλη στο ανατολικό-κεντρικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Αυτή η εκκλησία είναι όπου ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Προτεστάντης Μεταρρυθμιστής που έγραψε τις Ενενήντα πέντε Θέσεις κατά της διαφθοράς στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έδωσε τα τελευταία τέσσερα κηρύγματά του, το 1546.

Περίπου 100 χρόνια αργότερα, περίπου το 1640, κάποιος χρησιμοποίησε την εκκλησία ως ασφαλές καταφύγιο για να κρύψει την περιουσία του. Έβαλαν τα τέσσερα διογκωμένα πορτοφόλια που περιείχαν 816 νομίσματα σε μια κοιλότητα σε ένα πόδι ενός αγάλματος από ψαμμίτη, το οποίο είναι μέρος ενός επιταφίου για μια κόμισσα και έναν κόμη.

Τα πιο πολύτιμα χρυσά νομίσματα ήταν τυλιγμένα σε χαρτί και επισημασμένα με τρόπο που να δείχνει ότι τα χρήματα ανήκαν στο θησαυροφυλάκιο της εκκλησίας.

width=1241

Πόσο άξιζε ο θησαυρός;

Για να θέσουμε τον θησαυρό στο πλαίσιο, ένας επιτυχημένος ανθρακωρύχος του 17ου αιώνα στην περιοχή κέρδιzε περίπου 1 τάλιρο, ή 24 πένες, κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Ντράγκερ. Μια λίβρα (0,45 κιλά) βουτύρου κοστίζει περίπου 3 πένες και δύο ρέγγες κοστίζουν δύο πένες. Εκτός από τα χρυσά και ασημένια νομίσματα, ο θησαυρός περιέχει περίπου 800 πένες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν κάθε νόμισμα ξεχωριστά και να τεκμηριώσουν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο και στο Μουσείο Τέχνης Moritzburg στο Halle. Θα παρουσιάσουν επίσης τα ευρήματά τους στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: