Ένδειξη Dry: Η άγνωστη χρήσιμη λειτουργία στα κλιματιστικά που λίγοι γνωρίζουν τη χρήση του
Η ένδειξη Dry στο χειριστήριο του κλιματιστικού είναι άγνωστη για τους περισσότερους χρήστες του, παρά το γεγονός ότι το λειτουργούν καθημερινά.
Αυτή η λειτουργία, γνωστή ως “ξηρή”, δεν έχει σχεδιαστεί για να ψύχει τον αέρα, αλλά για να μειώνει την υγρασία του χώρου.
Η εν λόγω λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιοχές με τροπικά κλίματα ή περιόδους του έτους με πολλή υγρασία και περιόδους βροχών, ακόμη και σε μέτριες θερμοκρασίες.
Όταν ενεργοποιηθεί, το κλιματιστικό ρυθμίζει τη λειτουργία του για να απομακρύνει την υπερβολική υγρασία από το περιβάλλον, μειώνοντας την ταχύτητα του εσωτερικού ανεμιστήρα και λειτουργώντας τον συμπιεστή κατά διαστήματα.
Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή συμπυκνώνει την υγρασία στον αέρα, τη μετατρέπει σε νερό και τη διοχευτεύει στο σύστημα αποστράγγισης, χωρίς να ψύχει υπερβολικά τον χώρο ή να καταναλώνει τόση ενέργεια όση η λειτουργία ψύξης.
Η ένδειξη “Dry” είναι ιδανική για τη διατήρηση μιας ευχάριστης θερμικής αίσθησης, χωρίς υψηλή ενεργειακή δαπάνη, συμβάλλοντας στην πρόληψη σχηματισμού μούχλας, δυσοσμίας ή πολλαπλασιασμού των ακάρεων.
Πώς να ενεργοποιήσετε την ένδειξη Dry
Η ενεργοποίηση της λειτουργίας Dry σε ένα κλιματιστικό είναι απλή, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τη μάρκα του εξοπλισμού.
Τα βήματα είναι:
Ενεργοποιήστε το κλιματιστικό από το χειριστήριο ή την κεντρική μονάδα.
Πατήστε το κουμπί “Λειτουργία” μέχρι να επιλέξετε τη λειτουργία “Dry” (συνήθως αντιπροσωπεύεται από μια σταγόνα νερού).
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία εάν το επιτρέπει το μοντέλο.
Βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα και ότι ο συμπιεστής λειτουργεί κατά διαστήματα, υποδεικνύοντας ότι η λειτουργία είναι ενεργή.
Αυτά δεν μας τα λένε οι ψυκτικοί: Κόλπο να καίει το κλιματιστικό σας 40% λιγότερο ρεύμα και 9 λάθη που κάνουν όλοι
Αν υπάρχει κάτι πιο δυσβάσταχτο από την αβάσταχτη ζέστη και την αποπνικτική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, αυτό είναι αναμφίβολα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος του μήνα.
Μειώστε την Κατανάλωση Ενέργειας του Κλιματιστικού με Έναν Ανεμιστήρα Οροφής
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν εδραιωθεί και οι 40 βαθμοί Κελσίου έκαναν την εμφάνισή τους. Τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και η χρήση του κλιματιστικού καθίσταται σχεδόν απαραίτητη.
Άραγε, υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα έξοδα λειτουργίας του κλιματιστικού, ώστε να απολαμβάνουμε δροσιά χωρίς να αντιμετωπίζουμε υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ;
Ναι, υπάρχει τρόπος και μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού έως και 40%.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ανεμιστήρας οροφής, με τιμή εκκίνησης από 20 ευρώ.
Εγκαθιστώντας τον στην οροφή του καθιστικού, όπου περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, ο ψυχρός αέρας κυκλοφορεί πιο αποδοτικά, επιτρέποντας στο κλιματιστικό να προσφέρει καλύτερη δροσιά με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Θέστε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής και ανεβάστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού μέχρι και 4 βαθμούς. Θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του χώρου δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τις προηγούμενες χαμηλές ρυθμίσεις.
Οι Μυστικοί Παράγοντες της Ενεργειακής Απόδοσης στα Κλιματιστικά
Γνωρίζετε ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που χαμηλώνετε το air condition το καλοκαίρι, αυξάνετε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7-10%; Eχετε ακούσει ότι αν η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, η κατανάλωσή του μπορεί να αυξηθεί έως και 10%, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας;
Η ενεργειακή απόδοση κάθε κλιματιστικού εξαρτάται πρωτίστως από τις εργοστασιακές προδιαγραφές του. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο μοντέλο τεχνολογίας Inverter καταναλώνει κατά μέσο όρο 60% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με μια παλαιότερη συσκευή τεχνολογίας on/off.
Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, δηλαδή το πόσο επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εξαρτάται και από τον τρόπο χρήσης του. Αυτό σημαίνει ότι η λανθασμένη χρήση του air condition μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας χωρίς ουσιαστική βελτίωση στο επίπεδο δροσιάς που προσφέρει.
1. Ανακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας του χώρου
Στην αρχική φάση λειτουργίας, το κλιματιστικό καταναλώνει ενέργεια για να μειώσει τη θερμοκρασία στον επιλεγμένο βαθμό και στη συνέχεια για να τη διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να μετρά τις πραγματικές συνθήκες του χώρου. Αν κατά λάθος μετρά υψηλότερη θερμοκρασία, ψύχει υπερβολικά το δωμάτιο, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα είναι ότι σε όλα τα μοντέλα, παλιά και νέα, η βασική μέτρηση γίνεται μέσω αισθητήρα ενσωματωμένου στην εσωτερική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι, αν η θέση εγκατάστασης δεν έχει επιλεγεί σωστά, δεν μπορεί να “αντιληφθεί” την πραγματική θερμοκρασία του χώρου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις όπου η εσωτερική μονάδα εκτίθεται απευθείας στον ήλιο ή βρίσκεται κοντά σε τζαμαρία. Το ίδιο ισχύει αν σε μικρή απόσταση υπάρχει συσκευή που εκπέμπει θερμότητα (π.χ., πάνω από μια μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι), καθώς και τότε η θερμοκρασία που “αντιλαμβάνεται” θα είναι μεγαλύτερη από την πραγματική θερμοκρασία του δωματίου.
Αν έχετε σύγχρονο κλιματιστικό που υποστηρίζει τη λειτουργία Follow Me, η λύση είναι απλή: ενεργοποιήστε αυτήν τη λειτουργία. Το κλιματιστικό θα προσαρμόζει τη λειτουργία του βάσει της θερμοκρασίας που μετρά με τον αισθητήρα στο τηλεχειριστήριο. Τοποθετήστε το τηλεχειριστήριο σε μια κεντρική θέση στο δωμάτιο για αξιόπιστη μέτρηση της θερμοκρασίας.
Αν το κλιματιστικό σας δεν διαθέτει αυτή τη λειτουργία, μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμόμετρο χώρου και να το τοποθετήσετε σε ένα κεντρικό σημείο. Εάν η θερμοκρασία που προκύπτει δεν είναι η επιθυμητή, θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη ρύθμιση του κλιματιστικού.
2. Έξτρα θερμότητα στον χώρο
Η λειτουργία και η κατανάλωση του κλιματιστικού επιβαρύνονται όταν στον ίδιο χώρο υπάρχουν συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Για παράδειγμα, η παρουσία ενός πλυντηρίου πιάτων ή πλυντηρίου ρούχων αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας και την αίσθηση ζέστης. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση προέρχεται από τον φούρνο και την κουζίνα.
Επομένως, είναι σκόπιμο να μεταθέσετε το μαγείρεμα και το πλύσιμο για τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο για να απενεργοποιήσετε το κλιματιστικό και να αερίσετε καλά τον χώρο σας.
3. Η εξωτερική μονάδα εκτίθεται στον ήλιο
Όταν η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το σύστημα δυσκολεύεται να αποβάλει τη θερμότητα από το δωμάτιο στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητά του. Οι κατασκευαστές συνιστούν την εγκατάσταση σκίαστρου που προστατεύει την εξωτερική μονάδα από τον ήλιο, χωρίς όμως να εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας από τον συμπυκνωτή.
Εκτός από την ηλιακή έκθεση, η απόδοση της εξωτερικής μονάδας επηρεάζεται αρνητικά όταν παρεμποδίζεται η ροή αέρα. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, όπως πέργκολες ή φυτά, σε ακτίνα τουλάχιστον 35 εκατοστών γύρω από τη μονάδα.
4. Ρύθμιση της θερμοκρασίας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα
Κάθε ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία κάτω από τους 26°C. Σκοπός του κλιματισμού είναι να προσφέρει δροσιά και όχι ψύχος, ώστε να μη χρειάζεται να φοράτε μακρυμάνικα ρούχα μέσα στο σπίτι. Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, αυτός ο τρόπος συμβάλλει στη μείωση της καταπόνησης του οργανισμού, ειδικά κατά τη μετάβαση από τον κλιματιζόμενο χώρο στη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Μπορείτε, μάλιστα, να δοκιμάσετε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 27 ή ακόμα και στους 28 βαθμούς Κελσίου.
5. Μη εκμετάλλευση της φυσικής ροής του ψυχρού αέρα
Η ορθή κατανομή του ψυχρού αέρα στον χώρο είναι καθοριστική για την αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το κλιματιστικό και μπορεί να σας επιτρέψει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα. Το “μυστικό” έγκειται στην αξιοποίηση της φυσικής κίνησης του κρύου αέρα, ο οποίος, λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του, κινείται καθοδικά. Αυτό σημαίνει ότι, στη λειτουργία ψύξης, οι περσίδες του κλιματιστικού πρέπει να είναι στραμμένες προς τα πάνω, ώστε ο αέρας να κατευθύνεται προς το ταβάνι καθώς εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα.
6. Το δωμάτιο επικοινωνεί με το υπόλοιπο σπίτι ή τον εξωτερικό χώρο
Το κλιματιστικό έχει τη δυνατότητα να ψύξει (ή να θερμάνει το χειμώνα) έναν συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος εξαρτάται από τα BTU του (δηλαδή τη θερμική ισχύ του). Επομένως, αν αφήνετε ανοιχτές τις πόρτες για να περάσει η δροσιά σε γειτονικά δωμάτια, το μηχάνημα θα δυσκολεύεται να μειώσει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα (ή δεν θα μπορεί καν να τα πετύχει), με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
Παρόμοια, η λειτουργία του επιβαρύνεται αν υπάρχει κάποιο παράθυρο συνεχώς ανοιχτό για την ανανέωση του αέρα στον χώρο. Αν επιθυμείτε να αερίσετε το κλιματιζόμενο δωμάτιο λόγω ξηρής ατμόσφαιρας, κλείστε το κλιματιστικό και ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα για λίγα λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα. Είναι καλό να αποφεύγετε τον αερισμό τις μεσημβρινές ώρες, που είναι οι πιο ζεστές, και να προτιμάτε τον αερισμό νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
7. Μη αξιοποίηση της λειτουργίας Sleep του κλιματιστικού
Με τη λειτουργία ύπνου (Sleep mode) του κλιματιστικού, μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το μυστικό έγκειται στο γεγονός ότι κατά τον ύπνο, λόγω της ακινησίας, το ανθρώπινο σώμα έχει μικρότερες ανάγκες δροσισμού. Έτσι, η λειτουργία αυτή αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντάς σας να κοιμάστε δροσερά και να εξοικονομείτε ενέργεια.
8. Ανεπαρκής φροντίδα των φίλτρων
Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα που αναπνέετε, τα μη καθαρά φίλτρα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής σας. Αν δεν διατηρείτε συχνά την αφαίρεση σκόνης ή άλλων σωματιδίων που έχουν συσσωρευτεί στα φίλτρα, ένα μέρος αυτών θα εισέλθει στο συμπυκνωτή, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας της μονάδας κατά 5% έως 15%.
9. Αμέλεια της ετήσιας συντήρησης
Κατά τη συντήρηση, ο τεχνικός ελέγχει την ποσότητα του ψυκτικού και την αναπληρώνει όσο απαιτείται. Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα του ψυκτικού από το κανονικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής, και μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε βλάβη σε ακραίες περιπτώσεις.
Πράγματι, ο έλεγχος του ψυκτικού αποτελεί μία από τις πολλές ενέργειες που εκτελεί ο τεχνικός, εξασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία και την υγιεινή ατμόσφαιρα στον κλιματιζόμενο χώρο. Επομένως, η συντήρηση συνιστάται να γίνεται ετησίως ή ακόμα και συχνότερα, ειδικά όταν η συσκευή χρησιμοποιείται και για θέρμανση τον χειμώνα.
Πηγή