Παντελής Ζερβός: Η ανατpιχιαστικός θάνατος της 12χρονης κόρης του, η σκέψη να αυτοκτονήσει & το τηλεφώνημα που του έσωσε την ζωή
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 1982, πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Παντελής Ζερβός ο οποίος είχε ζήσει μια τραγική όσο και ανατριχιαστική ιστορία με το θάνατο της κόρης του.
Ο Παντελής Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα Λουτρακίου. Από πολύ νωρίς η ζωή του έδειξε το σκληρό πρόσωπό της. Όταν ήταν 4 ετών έχασε τη μητέρα του. Όταν ήταν 8 χρονών πέθανε ο πατέρας του.
Οι συγγενείς του τον έβαλαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Τα χρόνια εκεί ήταν εξαιρετικά δύσκολα και αυτό δεν ήταν κάτι που μπορούσε να αντέξει. Ανήλικος ακόμα αποφάσισε να αφήσει τη ζωή στο ορφανοτροφείο και να δοκιμάσει να ζήσει μόνος του. Αυτή ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου καθώς μπορεί να μην τα κατάφερνε, ωστόσο, ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να το παλέψει όσο περισσότερο μπορούσε.
Και αυτό έκανε. Το πρωί στη δουλειά και το βράδυ στο νυχτερινό σχολείο. Το πρωί δούλευε σε ένα καφενείο στον Πειραιά και το βράδυ καθόταν στο θρανίο προκειμένου να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Όταν τελείωνε το μάθημα έβγαινε ξανά στους δρόμους για να συμπληρώσει το πενιχρό του εισόδημα πουλώντας αναψυκτικά.
Όταν τελείωσε το σχολείο κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό. Έφτασε μέχρι τον βαθμό του αρχινοσοκόμου αλλά και πάλι το μεράκι για την υποκριτική τον καλούσε να κάνει το μεγάλο βήμα.
Ο ίδιος ίσως και να μην το είχε επιχειρήσει ποτέ. Οι συνάδελφοί του ήταν αυτοί που τον πίεσαν και τελικά τον έπεισαν να το κάνει. Τους έκανε να γελάνε με τα σκετσάκια που σκάρωνε και τον άκουγαν να τραγουδάει και του έλεγαν συνέχεια να δοκιμάσει την τύχη του.
Και εκείνος, τελικά, το έκανε. Η Λυρική Σκηνή έψαχνε νέες φωνές. Ο Παντελής Ζερβός δοκίμασε αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Μια ημέρα, επισκέφθηκε τη Λυρική ο Κάρολος Κουν. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έτυχε να δει τον Παντελή Ζερβό την ώρα που έδινε μια από τις… γνωστές του παραστάσεις που έδινε προκειμένου να διασκεδάζει τους φίλους του.
Το θεατρικό του ντεμπούτο το έκανε το 1935 στη Λαϊκή Σκηνή με την Ερωφίλη. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Ο Ζερβός έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου αφήνοντας ανεξίτηλο το δικό του σημάδι χωρίς ποτέ να είναι πρωταγωνιστής ο ίδιος.
Το 1960 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως παπά-Φώτης στη Μανταλένα του Ντίνου Δημόπουλου, στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Παράλληλα, για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον Βασιλιά Παύλο.
Ο Παντελής Ζερβός ήταν πάντα αγαπητός στους συναδέλφους του. Κανείς δεν είχε να πει για εκείνον την παραμικρή κακή κουβέντα. Αυτό εκμεταλλεύτηκε και η χούντα και τον διόρισε, το 1968, πρόεδρο του Σωματείο Εθνικοφρόνων Ελλήνων Ηθοποιών (του σημερινού ΣΕΗ). Ο Ζερβός, άλλωστε, ήταν γνωστό πως ήταν δεξιών πεποιθήσεων, φιλοβασιλικός και ένας άνθρωπος βαθύτατα θρησκευόμενος καθώς ήταν γιος ιερέα.
Το τηλεφώνημα που του έσωσε τη ζωή και η απώλεια που δεν ξεπέρασε ποτέ
Όπως περιέγραψε πολλά χρόνια αργότερα η μία από τις τρεις του κόρες, ο Παντελής Ζερβός πέρασε τόσο δύσκολα στα πρώτα χρόνια της ζωής και της καριέρας του που κάποια στιγμή είχε σκεφτεί μέχρι και να αυτοκτονήσει.
Δείτε παρακάτω πώς περιέγραφε η ίδια σε συνέντευξή της στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα τα όσα είχε βιώσει ο πατέρας της…
Μία μεγάλη πληγή στην καρδιά του αξέχαστου ηθοποιού υπήρξε η απώλεια της μίας κόρης του. Η τραγική απώλεια συνέβη το 1956, όταν η 12χρονη κόρη του, Ευδοξία, έχασε τη ζωή της στον καταστροφικό σεισμό της Σαντορίνης. Η σύζυγος και οι άλλες δύο κόρες του κατάφεραν να επιβιώσουν. Μία από τις επιζήσασες κόρες του ήταν η Ξένια Ζερβού, η οποία ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της και έγινε ηθοποιός και έφυγε από τη ζωή πρόσφατα σε ηλικία 77 ετών.
Λίγο πριν πεθάνει ο ίδιος, το είχε αποκαλύψει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε δώσει. Εκείνες τις τραγικές ημέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν, είχε πει.
Πηγή