Μην κάνετε το λάθος και πλένετε στους 40°: Αυτό είναι το τέλειο πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων
Το πλυντήριο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς βοηθούς του νοικοκυριού, διευκολύνοντας το πλύσιμο και την απολύμανση των ρούχων χωρίς κόπο. Ωστόσο, η καθημερινή του χρήση συνοδεύεται από μύθους και παρεξηγήσεις που επηρεάζουν τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και τη βιωσιμότητα της διαδικασίας.
Θερμοκρασίες πλύσης: Μύθοι και αλήθειες
- 30°C ή 40°C: Ιδανικές θερμοκρασίες για ευαίσθητα υφάσματα και χρωματιστά ρούχα. Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για την πραγματική τους αποτελεσματικότητα στην απολύμανση.
- 60°C ή 90°C: Συνιστώνται για ανθεκτικά υφάσματα και κλινοσκεπάσματα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση και συχνά προκαλούν φθορά στα υλικά.
- Γρήγορες και Οικολογικές Πλύσεις: Εξαιρετικές για ελαφρώς λερωμένα ρούχα. Παρόλα αυτά, πολλοί παραβλέπουν την ανάγκη περιοδικής εντατικής πλύσης για την αποφυγή βακτηρίων.
Συνηθισμένα λάθη στο πλύσιμο
Οι οικογενειακές συνήθειες συχνά παρακάμπτουν τις βέλτιστες πρακτικές:
- Υπερφόρτωση του Πλυντηρίου: Μειώνει την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού.
- Χρήση Υπερβολικής Ποσότητας Απορρυπαντικού: Οδηγεί σε συσσώρευση καταλοίπων που φθείρουν τη συσκευή και τα ρούχα.
- Αγνόηση Συντήρησης: Η μη τακτική καθαριότητα του πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία και μικροβιακή ανάπτυξη.
Πώς πλένουν οι περισσότεροι τα ρούχα τους
Στην εποχή των υψηλών τιμών ενέργειας και του χρόνου που είναι σπάνιος για όλους, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσετε τους κανόνες σύμφωνα με το εγχειρίδιο, ειδικά αν έχετε μεγάλη οικογένεια και δεν φαίνεται ποτέ να υπάρχει αρκετός χρόνος. Από εδώ, πολλοί άνθρωποι δεν χωρίζουν το βαμβάκι και το συνθετικό, αλλά περιορίζονται, για παράδειγμα, στα χρώματα.
Μέσα σε όλα αυτά, μας λένε ότι αρκούν 30° για πλύσιμο, που γίνονται 40° για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε μια καλή ισορροπία. Ωστόσο, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι αυτή η θερμοκρασία δεν είναι αρκετή για να κάνουμε τα ρούχα μας ασφαλή.
Το τέλειο πλύσιμο σύμφωνα με το NHS
Το πλύσιμο στους 40°C είναι μια βολική επιλογή για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και να φροντίσουν ευαίσθητα αντικείμενα. Ωστόσο, δεν αρκεί η εξάλειψη των βακτηρίων και των μικροβίων, ειδικά όταν πρόκειται για εσώρουχα, πετσέτες και σεντόνια. Οι ειδικοί, όπως εκείνοι από το NHS (Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας) , συνιστούν να ρυθμίσετε το πλυντήριο στους 60°C για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα είναι πραγματικά απολυμανμένα. Σε αυτή τη θερμοκρασία, μάλιστα, σκοτώνονται τα παθογόνα και μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι μετάδοσης της νόσου.
Ο Άντονι Χίλτον από το Πανεπιστήμιο του Άστον τόνισε ότι η σύγχυση σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγιεινής στο σπίτι. Επομένως, για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία, το πλύσιμο στους 60°C, σε συνδυασμό με καλό απορρυπαντικό και επαρκές στέγνωμα, είναι η ασφαλέστερη λύση.
Ωστόσο, πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση: εάν αφενός το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες εγγυάται βαθύτερο καθαρισμό, αφετέρου θα μπορούσε να βλάψει ορισμένα ευαίσθητα αντικείμενα. Στην πραγματικότητα, αντικείμενα όπως μαλλί, μετάξι και συνθετικά υφάσματα κινδυνεύουν να καταστραφούν εάν πλυθούν στους 60°C. Αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να αισθανθούν, να χάσουν την ελαστικότητα ή ακόμα και να παραμορφωθούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ενδύματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ή όταν το ρούχο δεν είναι πραγματικά βρώμικο, οι 40°C είναι ακόμα συμβιβασμός, ειδικά εάν προσθέσετε απορρυπαντικό με απολυμαντική δράση ή χλωρίνη, πιθανώς για χρωματιστά.
Ξεχάστε ότι ξέρατε και κλείστε την πόρτα του πλυντηρίου: Γιατί δεν πρέπει να την αφήνετε ανοιχτή
Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να αφήνετε την πόρτα του πληντύριου ανοιχτή.
Χάρη στις μισάνοιχτες πόρτες, το πλυντήριο μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Αλλά εν αγνοία μας, μπορούμε να προκαλέσουμε άλλα προβλήματα. Τι μπορεί να συμβεί εάν αφήσετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή; Τι ισχυρίζονται οι αντίπαλοι των ανοιχτών θυρών;
Ακόμη και η προστασία από τη μούχλα δεν εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ειδικοί επισημαίνουν αυτή την ακατάλληλη συνήθεια. Τα πλυντήρια ρούχων κορυφαίας φόρτωσης είναι συνήθως κλειστά και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση εξαιτίας αυτού.
Γιατί μπορεί να είναι πρόβλημα μια ανοιχτή πόρτα του πλυντηρίου;
Μια ανοιχτή πόρτα πλυντηρίου μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ένα βαρύτερο φορτίο, καθώς κρέμεται συνεχώς στον μεντεσέ. Ωστόσο, η ομαλή εφαρμογή της πόρτας στο πλαίσιο του πλυντηρίου είναι απαραίτητη. Εάν οι μεντεσέδες κινούνται μόνο μερικά χιλιοστά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο με το κλείσιμο, το άνοιγμα και τη σφράγιση της πόρτας, αλλά και με την κλειδαριά της πόρτας ή τον κύκλο πλύσης. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επίσης σκόπιμο να κρεμάσετε τίποτα στην πόρτα του πλυντηρίου και να το στεγνώσετε εκεί.
Η δεύτερη ομάδα στη διαμάχη για τις ανοιχτές πόρτες συνιστά να αφήσετε την πόρτα ανοιχτή, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνετε μόνο λίγο μετά το τέλος του προγράμματος. Αφού τελειώσει ο κύκλος, είναι καλύτερο να αφήσετε το πλυντήριο να κρυώσει για να αποφύγετε τη συμπύκνωση νερού μέσα στον κάδο. Ωστόσο, μετά από μια ώρα ή την επόμενη μέρα, κλείστε την πόρτα και αφήστε το πλυντήριο κλειστό μέχρι το επόμενο να γεμίσει με βρώμικα ρούχα.
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η εσωτερική μηχανική και ο σχετικός κύκλος κατανάλωσης ενέργειας και πλύσης μπορούν επίσης να διαταραχθούν. Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν αισθητήρες στο εσωτερικό τους που μπορούν να επηρεάσουν τις επιρροές από το περιβάλλον. Η δυσλειτουργία τους μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει όχι μόνο τον κύκλο πλύσης, αλλά και την ξήρανση. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει επίσης την κατανάλωση.
Επομένως, συνιστάται όχι μόνο να κλείνετε την πόρτα του πλυντηρίου, αλλά και να ξεπλένετε τακτικά το πλυντήριο με ξύδι ή να απολυμαίνετε το εσωτερικό του πλυντηρίου. Επιπλέον, συνιστάται επίσης όχι μόνο να καθαρίσετε τη σφραγίδα γύρω από την πόρτα, αλλά και να την σκουπίσετε με απολυμαντικό.
Όποια γνώμη κι αν προτιμήσετε, και τα δύο στρατόπεδα επισημαίνουν κατηγορηματικά ότι είναι απαραίτητο μόνο να αφήσετε το πλυντήριο να κρυώσει και να αεριστεί, αλλά και να το απολυμαίνετε και να το καθαρίζετε τακτικά.
Πηγή