ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί οι κάτοικοι – «Τραβήχτηκε» η θάλασσα στην Τουρκία (Βίντεο)

February 3, 2025

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί οι κάτοικοι – «Τραβήχτηκε» η θάλασσα στην Τουρκία (Βίντεο)


Διαφ.

Οι συνεχείς σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν ανησυχήσει τους σεισμολόγους, τους κατοίκους του νησιού, καθώς επίσης και όλη την Ελλάδα.

Η σεισμική ακολουθία συνεχώς πυκνώνει, καθώς καταγράφονται περίπου 10 δονήσεις την ώρα (οι περισσότερες, 12 τον αριθμό, καταγράφηκαν μεταξύ 2 με 3 σήμερα τα ξημερώματα), πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Στην Τουρκία, οι σεισμολόγοι ζητούν από τους κατοίκους παραλιακών περιοχών, όπως η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ), η Μούγλα και το Αϊδίνιο να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο τσουνάμι.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους σεισμούς, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά και του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, προέκυψε ότι υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, για την περίπτωση σεισμού των 6 Ρίχτερ και πάνω.

«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Κλειστά τα σχολεία στις Κυκλάδες λόγω των σεισμών

Σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που πρότειναν η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο με απόφαση των δημάρχων των νησιών για προληπτικούς λόγους.

Οι τοπικές αρχές σε ορισμένα από τα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Αμοργός, έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια εκκένωσης περιοχών για περίπτωση σεισμού και τσουνάμι, ενώ έχουν ζητήσει να παραμείνουν δεμένα για σήμερα τα αλιευτικά και τα ιδιωτικά σκάφη.

Επίσης, σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό, έχουν σπεύσει κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης. Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο που έχουν τραβήξει κάτοικοι παραλιακών περιοχών της Τουρκίας, όπως πχ τη Σμύρνη, στα οποία αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει τα νερά, αναρωτώμενοι εάν αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση- το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».

Μιλώντας στο protothema.gr, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι το δυσμενέστερο σενάριο «είναι το να γίνει ένας πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερος. Είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει έντονος σεισμός, μπορεί κάλλιστα αν εκτονωθεί η θερμική ενέργεια και να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό στη Σαντορίνη και απλώς να επιμείνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση και να βελτιώσουμε και τη απόκριση των κατοίκων στο σεισμικό κίνδυνο».

Οι σεισμοί έχουν ανησυχήσει και την Τουρκία

Η ανησυχία έλαβε διαστάσεις υστερίας στην Τουρκία, όταν κυκλοφόρησε φήμη ότι ο διάσημος σεισμολόγος Νάτζι Γκιόρουρ, ο οποίος είχε προβλέψει με ακρίβεια τον φονικό σεισμό του Καχραμανμαράς, είχε ενημερώσει τις αρχές ότι επίκειται μεγάλος σεισμός εντός 72 ωρών.

Ο Γκιόρουρ το διέψευσε αυτό, αλλά με ανάρτησή του, αναφερόμενος στους σεισμούς στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, προειδοποίησε ότι «καθώς αυξάνεται σήμερα, συνιστώ στους πολίτες μας που μένουν κοντά στο εν λόγω μέρος στις ακτές του Αιγαίου να είναι προσεκτικοί».

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δείχνει ότι σχεδόν ανά 5 λεπτά γίνεται ένας νέος σεισμός. Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού οι δονήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν.

Στις 7:10 και 7:11 έγιναν δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 26 και 23 χλμ αντίστοιχα, βορειοδυτικά της Ανάφης.

Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, στο MEGA, τόνισε πως το σενάριο για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ θεωρείται ακραίο.

«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», ανέφερε και πρόσθεσε «όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, είπε ότι «δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».

Για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου, κατέληξε «σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη. Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο».

Γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από την Σαντορίνη. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν χθες το βράδυ, έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.

Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.

Σεισμός Τώρα: Τρέμει η χώρα μας ασταμάτητοι οι ισχυροί σεισμοί – «Φεύγουν» έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Σεισμική δραστηριότητα στην Αμοργό και την Ανάφη

Σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά, 24,3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αμοργού, με εστιακό βάθος 10,0 χιλιόμετρα.

Πρωινές σεισμικές δονήσεις στην Αμοργό

Νέα σεισμικά γεγονότα καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής (02/02) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού.

  • 07:00 π.μ.: Σεισμός 25 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 10,6 χλμ.
  • 07:30 π.μ.: Σεισμός 26 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 13,6 χλμ.
  • 07:30 π.μ.: Σεισμός 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 6,3 χλμ.

Σύσκεψη για την αξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών το απόγευμα του Σαββάτου (01/02).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή:

  • Του Υπουργού Βασίλη Κικίλια
  • Του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά
  • Του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου
  • Της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε:

“Όσο αυξάνονται τα μεγέθη, τόσο αυξάνεται και ο σεισμικός κίνδυνος.”

Νέα σεισμική δόνηση στην Ανάφη

Πριν από λίγα λεπτά, σεισμός 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε 16,3 χλμ. βορειοδυτικά της Ανάφης, με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Μέτρα πρόληψης μετά τους σεισμούς στις Κυκλάδες

Μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων, τα μέλη των Επιτροπών κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

  • Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παρουσιάζει ύφεση.
  • Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αυξημένη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με μέγιστο σεισμό 4,3 Ρίχτερ.
  • Η δραστηριότητα αυτή δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δράση, αλλά προέρχεται από υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Προτεινόμενα προληπτικά μέτρα

Για την ασφάλεια των πολιτών, οι Επιτροπές εισηγούνται τα εξής:

Κλείσιμο σχολείων τη Δευτέρα 3/2/2025.

Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.

Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

Δυνατότητα νέας συνεδρίασης αν κριθεί απαραίτητο.

Ενημέρωση πολιτών για αντισεισμική προστασία

Οδηγίες για την αντισεισμική προστασία διατίθενται στους επίσημους δικτυακούς τόπους:

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας


Πηγή

Διαβάστε επίσης: