Τσελέντης – Είπε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ότι η σεισμική προστασία πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ζωές των ανθρώπων και όχι τα ξενοδοχειακά συμφέροντα

February 3, 2025

Όλοι αποθέωσαν τον Τσελέντη – Είπε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη αυτό που όλη η Ελλάδα σκέφτεται


Διαφ.

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονες συζητήσεις τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό. Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, σχολίασε με σαφήνεια την κατάσταση, επισημαίνοντας την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση και αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο παρουσίασης του ζητήματος από την πολιτεία.

Εκτιμήσεις για τη Σεισμική Δραστηριότητα

Ο κ. Τσελέντης, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ανέφερε ότι τα φαινόμενα στα ανοιχτά της Σαντορίνης αποτελούν, κατά μεγάλη πιθανότητα, «ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ». Παράλληλα, τόνισε πως η αντιμετώπιση των σεισμών θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με γνώμονα οικονομικά ή τουριστικά συμφέροντα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα». Παρόλο που επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η μέγιστη δυνατή δόνηση δεν θα ξεπεράσει τα 5-5,5 Ρίχτερ, ο καθηγητής θεωρεί ότι τα ιστορικά δεδομένα των ρηγμάτων επιβάλλουν μεγαλύτερη προσοχή.

Κριτική προς την Πολιτεία και τα ΜΜΕ

Ο σεισμολόγος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειές της θα έπρεπε να είναι πιο στοχευμένες και διακριτικές. Σημείωσε πως η δημοσιοποίηση αποστολής σκηνών, διασωστών και σκύλων διάσωσης προκαλεί ανησυχία και πανικό στους πολίτες. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υπερβολική ανάδειξη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας υπαινιγμούς για ενδεχόμενη εκμετάλλευση του σεισμικού φαινομένου ως μέσο συγκάλυψης άλλων ζητημάτων.

«Το “σηκώνουν” πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;)» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως η προβολή των σεισμών ίσως αποσκοπεί στην απομάκρυνση της προσοχής από άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Μέτρα Αντιμετώπισης και Προστασίας

Ο κ. Τσελέντης παρέθεσε σειρά προληπτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα:

  • Αποφυγή κατοίκησης σε κτίρια με δομικά προβλήματα ή σε περιοχές με ασταθή πρανή.
  • Σωστή ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής που έχει ορίσει ο Δήμος.
  • Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για κίνδυνο τσουνάμι και κατάλληλες οδηγίες εκκένωσης.
  • Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων μείωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
  • Αποκλεισμός περιοχών που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω μορφολογίας του εδάφους.
  • Τοποθέτηση ανιχνευτών Υδρόθειου κοντά στην καλδέρα, λόγω του κινδύνου που μπορεί να προκύψει από την έκλυση του αερίου αυτού.

Σχέση της Σεισμικής Δραστηριότητας με το Ηφαίστειο

Ο καθηγητής εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με το εάν η σεισμική δραστηριότητα σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ανέφερε πως η άνοδος του μάγματος μπορεί να αυξήσει τις τάσεις στα ρήγματα, προκαλώντας ενεργοποίηση τοπικών σεισμικών ζωνών. «Τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…» σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η επιστημονική παρακολούθηση της κατάστασης είναι αναγκαία.

Οικοδομική Δραστηριότητα και Κίνδυνοι

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε ζητήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, καταγγέλλοντας την ανεξέλεγκτη δόμηση σε επικίνδυνες περιοχές. Υπογράμμισε ότι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί σε περιοχές όπως τα Φηρά και η Οία, όπου βαριές κατασκευές, όπως ξενοδοχεία με πισίνες, έχουν ανεγερθεί πάνω σε σαθρά εδάφη. Προειδοποίησε πως ακόμα και ένας μικρός σεισμός μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση αυτών των κατασκευών προς τη θάλασσα, με καταστροφικές συνέπειες.

Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας

Στο πλαίσιο της ανάρτησής του, ο κ. Τσελέντης παρέθεσε οδηγίες προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό:

  • Στερέωση επίπλων και βαρέων αντικειμένων.
  • Προσδιορισμός ασφαλών σημείων μέσα στο σπίτι.
  • Αποφυγή παραμονής κοντά σε τζάμια και βαριά αντικείμενα.
  • Ενημέρωση για τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Καθορισμός σημείων συγκέντρωσης μετά τον σεισμό.

Επίσης, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για την αντίδραση σε περίπτωση τσουνάμι, τονίζοντας τη σημασία της γρήγορης απομάκρυνσης από την ακτή και την αναζήτηση ασφαλών υψομετρικών περιοχών.

Ο Άκης Τσελέντης υπογραμμίζει την ανάγκη για σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς ακραία προβολή και πανικό. Τονίζει πως η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για τη διαχείριση του ζητήματος από την πολιτεία και τα μέσα ενημέρωσης. Η συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες παραμένει το βασικό εργαλείο για την προστασία των πολιτών και τη σωστή διαχείριση της κατάστασης.

Τούρκος καθηγητής προκαλεί… για την Σαντορίνη μας: «Όσοι μένουν εκεί και σε κοντινά νησιά θα…» – Είχε προβλέψει τι θα γίνει εδώ και μήνες

Ο Τούρκος καθηγητής, Naci Görür, είχε προειδοποιήσει για το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή, που προκαλεί τους σεισμούς στη Σαντοίνη, από το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, χθες, Κυριακή, με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δονήσεις επανήλθε με νέα ανάρτησή του στα social media.

Η ανάρτηση που έκανε ο Τούρκος καθηγητής για τους σεισμούς

“Φίλοι, ανέφερα τους σεισμούς που γίνονται όλο και πιο συχνοί από χθες στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης στο Αιγαίο Πέλαγος της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι σήμερα γίνονται όλο και πιο συχνά, συνιστώ στους πολίτες μας που βρίσκονται κοντά στο εν λόγω σημείο στις ακτές του Αιγαίου μας να είναι προσεκτικοί. Με αγάπη”.

Οι συστάσεις του Τούρκου καθηγητή στους κατοίκους της περιοχής


Πηγή

Διαβάστε επίσης: