Καρέ καρέ η σοκαριστική στιγμή των κατολισθήσεων στη Σαντορίνη – Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό – «Τρέμουν» τον επόμενο οι κάτοικοι
Οι σεισμοί σε Σαντορίνη, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά εντείνεται, με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ.
Δεν σταματούν οι σεισμοί στη Σαντορίνη
Σήμερα, Δευτέρα, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, που έφτασε τα 4,9 Ρίχτερ, ενώ στη 13:50 σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 7,3 χλμ και επίκεντρο στα 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Νωρίτερα, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού, στο θαλάσσιο χώρο με τη Σαντορίνη, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν στα 13.7 χλμ.
Στις 14:17 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 15:05 ακολούθησε νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ορίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
Από το πρωί έχουν ακολουθήσει δεκάδες σεισμοί, όλοι πάνω από 3,1 Ρίχτερ. Στη 13:20 το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε ακόμα ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Οι κατολισθήσεις λόγω των σεισμών
Ege Denizi’ndeki depremler sonrası, Yunanistan’ın popüler turistik adası Santorini’de kayalar düşmeye başladı. #deprem pic.twitter.com/YoVNIJFNzv
— DOMDOM ALİ (@bsizdelirttiniz) February 3, 2025
A small rockslide on the cliff face of Santorini.#Greece #Santorini pic.twitter.com/4qVJREN2PU
— Derek Gatopoulos (@dgatopoulos) February 3, 2025
Στη 1 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.
Το νέο μήνυμα του 112 αναφέρει: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
???? Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων #Ίου #Αμοργού #Θήρας & #Ανάφης.
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
Νωρίτερα είχε σταλεί ακόμα ένα μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις λόγω των σεισμών.
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
???? Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο #Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
Το μήνυμα υπογράμμιζε «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα».
Τις τελευταίες ώρες, πολλοί είναι οι σεισμολόγοι που σημειώνουν ότι έπεται μεγαλύτερος σεισμός, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.
Όπως επεσήμανε ο Αθανάσιος Γκανάς, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια».
Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι είναι δύο τα σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη «ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια».
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σύσκεψη γίνεται παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο κ. Σκορδίλης ανέφερε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή.
«Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός.
«Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Εξάλλου, με τρεις έκτακτες πτήσεις θα διευκολύνει η Aegean την μετακίνηση όσων θέλουν να φύγουν από την Σαντορίνη, λόγω των ισχυρών σεισμών που έχουν κάνει το νησί να βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή.
Η Aegean αποφάσισε σήμερα και αύριο να δρομολογήσει συνολικά 3 έκτακτες πτήσεις από και προς την Σαντορίνη για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από το νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται στο επίκεντρο των σεισμών.
Συνολικά σήμερα, έχουν προγραμματιστεί 13 πτήσεις να φτάσουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος από τη Σαντορίνη. Η πρώτη πτήση έφτασε στις 07:20, ενώ η τελευταία αναμένεται να φτάσει στις 23:45 τα μεσάνυχτα.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αδειάζουν τις πισίνες – Το νέο σενάριο των επιστημόνων που τρομάζει, ετοιμάζονται
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες.
Αδειάζουν τις πισίνες στην Σαντορίνη
Η πολιτεία αποφάσισε τα μέτρα ασφαλείας να εφαρμοστούν και στη Σαντορίνη, καθώς και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων.
Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο ηφαιστειολόγος-ερευνητής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιος Βουγιουκαλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι γίνεται προληπτικά ώστε λόγω των ταλαντώσεων υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των πρανών του νησιού, μία κατάσταση που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα.
Παράλληλα, στους πολίτες συνιστάται να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Τα μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα ασφαλείας παροτρύνουν τους πολίτες:
Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
Να αποφύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
Πηγή