Βραζιλία: Κάμερες κατέγραψαν θηλαστικό που θεωρούταν εξαφανισμένω εδώ και 100 χρόνια

February 6, 2025

Άφωνη η ανθρωπότητα: Κάμερες κατέγραψαν θηλαστικό που είχε χαθεί για 100 χρόνια


Διαφ.

Ένα ακόμη ελπιδοφόρο μήνυμα στέλνει η φύση, μετά από την επανεμφάνισή του ταπίρ, ενός θηλαστικού που είχε εξαφανιστεί από το 1914!

Το νοτιοαμερικανικό ταπίρ δεν είχε εντοπιστεί στο δάσος του Ατλαντικού για πάνω από 100 χρόνια και θεωρούνταν εξαφανισμένο στην παράκτια περιοχή της Βραζιλίας.

Η AS αναφέρθηκε στη συναρπαστική επανεμφάνιση των απειλούμενων ζώων, όταν ανακαλύφθηκαν καταγραφές ενός θηλυκού νοτιοαμερικανικού ταπίρ και των νεογνών του σε κρυφές κάμερες ιχνών.

Το ταπίρ της Νότιας Αμερικής είναι γνωστό ως ο «κηπουρός του δάσους», επειδή το φυτοφάγο ζώο παίζει ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα, διασκορπίζοντας τους «σπόρους του» ενώ τρώει φρούτα και φύλλα. Το κυνήγι, η αστικοποίηση και η αποψίλωση των δασών οδήγησαν στην εξαφάνιση του ταπίρ και την ένταξή του στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Το ταπίρ της Νότιας Αμερικής εθεάθη για τελευταία φορά στην περιοχή της Κόστα Βέρντε το 1914, γεγονός που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε εξαφανιστεί.

Οι ερευνητές του Κρατικού Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Ρίο ντε Τζανέιρο ενθουσιάστηκαν όταν οι κάμερές τους κατέγραψαν εκατοντάδες εικόνες και βίντεο μιας οικογένειας ταπίρ της Νότιας Αμερικής να περπατάει μέσα στα καταπράσινα δάση του κρατικού πάρκου Cunhambebe, μιας προστατευόμενης περιοχής που δημιουργήθηκε το 2008.

Οι οικολόγοι έχουν βοηθήσει πτηνά που κάποτε ήταν είδη υπό εξαφάνιση, όπως το ʻalalā της Χαβάης, να κάνουν εντυπωσιακή επιστροφή. Τα σαλιγκάρια επέστρεψαν πρόσφατα στη Γαλλική Πολυνησία. Στην Πενσυλβάνια, το ψαράκι που μοιάζει με νυφίτσα καταγράφηκε σε παρόμοιες κάμερες μονοπατιών μετά την επιτυχή επανεισαγωγή του.

Η αποκατάσταση αυτών των ειδών αποτελεί μεγάλο κέρδος για τη βιοποικιλότητα, η οποία ωφελεί όλα τα έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η ποικιλόμορφη άγρια ζωή υποστηρίζει τα υγιή οικοσυστήματα στα οποία βασιζόμαστε, όπως οι επικονιαστές που παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων.

Μαγευτικές εικόνες στο Ιόνιο Πέλαγος: Φάλαινες ταΐζουν τα μικρά τους

Οι φάλαινες είναι ένα θηλαστικό που και μόνο στο άκουσμά τους προκαλούν τρόμο στους ανθρώπους. Ωστόσο, το Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέγραψε σ΄ ένα βίντεο πανέμορφες εικόνες στα ελληνικά νερά.

Φάλαινες θηλάζουν τα μικρά τους

Πιο συγκεκριμένα, μοναδικές εικόνες από τη στιγμή από φάλαινες που θηλάζουν τα μικρά τους, καταγράφηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος και την Ελληνική Τάφρο (από την Κεφαλλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και την Ρόδο) οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Η πιο εκπληκτική συμπεριφορά σε αυτό το βίντεο είναι το «χαστούκι» μιας πιθανώς ανώριμης αρσενικής φάλαινας που πλησίασε μια θηλυκή, αλλά απορρίφθηκε και απομακρύνθηκε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της με επτά δυνατά κτυπήματα της ουράς της.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: