Τζένη Βάνου: Ποιο ήταν το πραγματικό της όνομα, δεν μπορούσε με τίποτα να κάνει με αυτό καριέρα, τα 2 γράμματα που έβγαλε από το επώνυμό της

February 6, 2025

Τζένη Βάνου: Αυτό ήταν το αληθινό της όνομα, δεν μπορούσε με τίποτα να κάνει με αυτό καριέρα, τα 2 γράμματα που έβγαλε από το επίθετό της


Διαφ.

Η Τζένη Βάνου “έφυγε” από τη ζωή πριν από 11 χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου του 2014, νικημένη από τον καρκίνο, αφήνοντας παρακαταθήκη τα τραγούδια της.

Η τραγουδίστρια ήταν γεννημένη στις 10 Φεβρουαρίου 1939 και το πραγματικό όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού.

Το όνομά της άλλαξε ο Γεράσιμος Λαβράνος, ώστε να μην την αναγνωρίσει ο πατέρας της, καθώς ήταν κάθετα αντίθετος στην απόφασή της να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Οι γονείς της χώρισαν, αφού η μητέρα της θέλησε να ακολουθήσει έναν άλλον άνδρα και γι’ αυτό της απαγορεύθηκε να βλέπει την κόρη της, ενώ σπουδαίο ρόλο στη ζωή της έπαιξε η γιαγιά της.

Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1955, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά σε δισκογραφική εταιρία το 1945, με το τραγούδι “Θυμήσου”, καθώς ήταν μέλος στη χορωδία του Νίκου Γούναρη. Εκεί πρωτογνώρισε τον νεαρό Μίμη Πλέσσα.

Το 1959 στο τραγούδι “Αστέρι αστεράκι” του Δημήτρη Χορν έκανε τα φωνητικά μέρη και από εκεί της ανοίχτηκαν πολλές πόρτες για νέες δισκογραφικές δουλειές. Το 1964, με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε με τον πρώτο της σύζυγο, Βασίλη Ρηγόπουλο, με τον οποίο χώρισε το 1971, έπειτα από κακοποιητική συμπεριφορά.

Κατά τη Στρατιωτική δικτατορία, συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Το 1969 ταξίδεψε στην Αμερική, αφού είχε υπογράψει συμβόλαιο, για την πραγματοποίηση διεθνούς καριέρας, την οποία αρνήθηκε την τελευταία στιγμή. Εκεί ηχογράφησε έναν 45άρη δίσκο με δύο αμερικανικά τραγούδια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μετά τον χωρισμό της, αναγκάστηκε να μπει στο λαϊκό τραγούδι για οικονομικούς λόγους.

Το 1971, συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Minos, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας λαϊκά. Το 1977 πήρε μέρος για τελευταία φορά σε φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας βραβείο ερμηνείας με το τραγούδι “Να μ’ αγαπάς” του Γιώργου Μανίκα. Το 1981 αποκτά τον πρώτο και τελευταίο της χρυσό δίσκο με τίτλο “τις ώρες που σε θέλω”, έπειτα από 50.000 πωλήσεις.

Στα χρόνια του ’80, η πορεία της Τζένης Βάνου άρχισε να γνωρίζει μια κάμψη. Ευδιάκριτη ήταν πλέον κάποια φθορά στη φωνή της, που εμφανίσθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80. Παρόλα αυτά η τραγουδίστρια συνέχισε να δίνει το παρών με μια σειρά δίσκων. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά της ήταν το 1998.

Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Τόλη Βοσκόπουλου, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη της Νινής Ζαχά, του Γιώργου Μανίκα, του Γιώργου Κατσαρού, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Γιώργου Κριμιζάκη, του Αλέξη Παπαδημητρίου κ.α

Για τη δουλειά της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία, τραγουδώντας μόνο ζωντανά σε κέντρα διασκεδάσεων, όπου την καλούσαν. Όμως 4 χρόνια πριν τον θάνατό της, εγκατέλειψε πλήρως το τραγούδι και ασχολήθηκε με τον εγγονό της.

11 χρόνια από τον θάνατο της Τζένης Βάνου

Η Τζένη Βάνου πάλεψε με τον καρκίνο

Τον Αύγουστο του 2013, η Τζένη Βάνου έκανε επέμβαση στον λαιμό για να της αφαιρεθεί όγκος. Στις αρχές του 2014, αντιμετώπισε πάλι σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας μεταστάσεων του καρκίνου. Στις 5 Φεβρουαρίου 2014, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά, όπου νοσηλευόταν.

Μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες της ήταν: “Αν είναι η αγάπη αμαρτία”, “Σε βλέπω στο ποτήρι μου, “Αγόρι μου”, “Χίλιες βραδιές”, ”Οι αμαρτίες μου”, “Έρωτά μου ανεπανάληπτε”, “Έλα”, “Σταγόνα-σταγόνα”, “Η σκλάβα”, “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου”, “Αγάπησα-αμάρτησα (Ο αναμάρτητος)”, “Ένα ψέμα κι εσύ”, “Στιγμές”, “Τις ώρες που σε θέλω”, ”Κι έκλαιγε μαζί μου ο Θεός”, ”Να μ’ αγαπάς”, “Θέλω κοντά σου να μείνω”, ”Το τρένο της ζωής”, ”Διπλός γλυκός καημός”, “Τώρα”, ”Ξύπνα αγάπη μου”, ”Από σένα αρχίζουν όλα”, “Τι κρίμα”, ”Εδώ τελειώνει ο ουρανός”, ”Η αγάπη μας”, ”Άκουσέ με”, ”Της βαρυχειμωνιάς το δείλι”, ”Σ’ αγαπώ (ο ήλιος βγαίνει μες στα μάτια σου)”, ”Έχασα εσένα”, ”Μπορεί”, “Έβρεχε ψιλόβρεχε” κ.ά.

Αρκετά από τα τραγούδια αυτά διασκευάστηκαν από διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Σειρά η ζωή της Τζένης Βάνου;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της κρατικής τηλεόρασης έχει πέσει πρόταση για μια νέα βιογραφική σειρά που αφορά τη ζωή της σπουδαίας τραγουδίστριας Τζένης Βάνου. Στην ομάδα που κατέθεσε την πρόταση μετέχει η Φωτεινή Δάρρα. Πρόκειται για μίνι σειρά 8-9 επεισοδίων. Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

10 χρόνια μετά τον θάνατό της: «Λυπάμαι που η Τζένη Βάνου αναγκάστηκε να βγάζει τα προς το ζην από μίνι μάρκετ»

Στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε συνέντευξη Φωτεινή Δάρρα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια μίλησε για τη ζωή και την καριέρα της, ενώ απάντησε και για το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι.

«Θα κάνω παραστάσεις αφιέρωμα στην Τζένη Βάνου στις 5, 6, 7, 8 Απριλίου στο Half Note. Την γνώρισα στο μίνι μάρκετ που διατηρούσε στη Νέα Σμύρνη. Όταν σκέφτομαι την πρώτη μας συνάντηση με την Τζένη Βάνου αισθάνομαι χαρά γιατί συνάντησα έναν μύθο αλλά και θλίψη που αναγκάστηκε να βγάζει τα προς το ζην έχοντας μίνι μάρκετ. Τώρα που είμαι μητέρα καταλαβαίνω όταν έχεις να προσφέρεις στα παιδιά σου, κάνεις τα πάντα. Όταν είσαι νέος τα έχεις όλα και νομίζεις ότι δεν τα έχεις όλα και όταν μεγαλώνεις έχεις λιγότερα αλλά αισθάνεσαι ότι έχεις πιο πολλά», είπε αρχικά η Φωτεινή Δάρρα.

Η Φωτεινή Δάρρα είπε στη συνέχεια: «Καλλιτεχνικά, οι μεγάλες στιγμές μου ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η έναρξη της Eurovision, η επαφή με τη Μοσχολιού, με τη Βάνου, Μίκη Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο. Οι μεγάλες σχέσεις μου με καθόρισαν, καθώς και όταν έφυγε η μαμά μου πριν 1,5 χρόνο ένιωσα ότι ωριμάζω. Όταν γέννησα την κόρη μου και όταν έχασα τη μητέρα μου έχασα ένα αποκούμπι. Ο πατέρας μου είναι 93 ετών και έρχεται στο σπίτι και μένουμε μαζί».

Κλείνοντας, η Φωτεινή Δάρρα ανέφερε: «Το τραγούδι της Eurovision δεν είναι του γούστου μου αλλά υποστηρίζω την ελληνική επιλογή».

Δύσκολες ώρες για τη Φωτεινή Δάρρα: Στο νοσοκομείο εκτάκτως η 11χρονη κορούλα της, η φωτο & το συγκινητικό μήνυμα

Δύσκολα τα φετινά Χριστούγεννα για τη Φωτεινή Δαρρά, καθώς, όπως η ίδια αποκάλυψε, η κόρη της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η τραγουδίστρια κοινοποίησε μια φωτογραφία της κόρης της, Ρωξάνης, με όρο στο χέρι και αποκάλυψε πως μια οξεία γαστρεντερίτιδα την οδήγησε στο νοσοκομείο.

Η ανάρτηση που έκανε η Φωτεινή Δαρρά

“Έχω κάνει Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι… σε μέρη εξωτικά με μουσικές εξαίσιες, γεύσεις υπέροχες και θέα που κόβει την ανάσα! Όμως ούτε στιγμή δεν θα τα άλλαζα από το να είμαι μαζί σου. Γιατί μπορεί να είσαι στα «καλύτερα» και να είσαι μόνος…

Από εδώ, το νοσοκομείο, που μας έφερε με μια οξεία γαστρεντερίτιδα η ατυχής συγκυρία, νιώθω ότι δεν θα άλλαζα με καμία θέα, με καμία υποκριτική χλιδή, με κανένα χρυσό κλουβί το να είμαι μαζί σου. Περαστικά Ρωξανάκι ! Να θυμάστε αυτές τις άγιες μέρες ότι δυο πράγματα έχουν αξία: Η υγεία και η αγάπη! Δώστε για να νιώσετε πλούσιοι! Χρόνια πολλά! Χρόνια ευτυχισμένα! Χρόνια αγαπημένα!”, έγραψε η Φωτεινή Δαρρά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: