Η πιο νόστιμη, νηστίσιμη συνταγή για Ευλογημένο προφιτερόλ από τους καλύτερους μάγειρες του Αγίου Όρους

February 7, 2025
Η πιο απολαυστική, νηστίσιμη συνταγή για Ευλογημένο προφιτερόλ από κορυφαίους μάγειρες του Αγίου Όρους.

Η πιο νόστιμη, νηστίσιμη συνταγή για Ευλογημένο προφιτερόλ από τους καλύτερους μάγειρες του Αγίου Όρους


Διαφ.

Το προφιτερόλ είναι ένα αγαπημένο γλυκό από τη Γαλλία, που αποτελείται από σου γεμιστά με κρέμα και καλυμμένα με πλούσια σοκολάτα, αλλά υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή, από το Άγιο Όρος, η οποία είναι ακόμη πιο νόστιμη.

Ειδικότερα, στο Άγιο Όρος, όπου οι μοναχοί νηστεύουν, υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του κλασικού γλυκού χωρίς ζωικά προϊόντα, οι οποίες διατηρούν την πλούσια γεύση του.

Η νηστίσιμη εκδοχή του εν λόγω γλυκού βασίζεται σε απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και φυτικό γάλα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική εκδοχή.

Νηστίσιμο

Συνταγή Νηστίσιμου Προφιτερόλ από το Άγιον Όρος

Υλικά της Συνταγής

Για τα σου

• 1 φλιτζάνι νερό

• 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

• 1 πρέζα αλάτι

• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

• 1/2 φλιτζάνι πουρές μήλου (ως υποκατάστατο του αυγού)

Για την κρέμα:

• 2 φλιτζάνια φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

• 1/4 φλιτζανιού κορν φλάουρ

• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

• 1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη ή ταχίνι για έξτρα βελούδινη υφή

Για τη σοκολατένια επικάλυψη

• 200 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη (χωρίς γάλα)

• 1/2 φλιτζάνι φυτικό γάλα

• 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση της Συνταγής

Προετοιμασία των σου

1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν.

2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας δυνατά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.

3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τον πουρέ μήλου, ανακατεύοντας καλά.

4. Με ένα κουτάλι ή κορνέ, σχηματίζουμε μικρά σου πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Παρασκευή της κρέμας

1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

2. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο γάλα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

3. Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και τη φυτική μαργαρίνη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προετοιμασία της σοκολατένιας επικάλυψης

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε το φυτικό γάλα, το μέλι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη υφή.

Συναρμολόγηση του προφιτερόλ

1. Κόβουμε προσεκτικά τα σου στη μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα.

2. Τοποθετούμε τα γεμιστά σου σε μπολ ή ποτήρια και τα περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα.

3. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Συμβουλές και Μυστικά των Μοναχών

• Αντί για πουρέ μήλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιναρόσπορο αναμεμειγμένο με νερό (1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο με 3 κουταλιές της σούπας νερό).

• Για έξτρα άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού στην κρέμα ή στη σοκολάτα.

• Αν θέλουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο στα σου με λάδι καρύδας.

• Τα σου μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο και να γεμιστούν λίγο πριν το σερβίρισμα.

Από το Master Chef στο Άγιο όρος: Ο αγαπημένος μάγειρας που απαρνήθηκε τα εγκόσμια και έγινε μοναχός Ευμένιος

Ο Στάθης Αυγουστάκης είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο τηλεοπτικό κοινό κατά τη συμμετοχή του στο MasterChef 4, τόσο για τις μαγειρικές του ικανότητες, όσο και για την απόφασή του να βρεθεί στην Αφρική και να μαγειρεύει καθημερινά για 600 παιδιά.

Πλέον αλλάζει ζωή και απαρνείται τα εγκόσμια. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το βράδυ της Δευτέρας, κατά τον Εσπερινό της Παναγίας Ελευθερώτριας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων εκάρη μοναχός από τα χέρια του Μητροπολίτου Τρίκκης Χρυσοστόμου, λαμβάνοντας το Μοναχικό σχήμα και το όνομα “Ευμένιος”.

Το πρωί της Τρίτης, στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό ο μοναχός Ευμένιος εισήλθε στη χαρά του Κυρίου του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης καθώς ο κ. Χρυσόστομος τον χειροτόνησε διάκονο, με τους πιστούς να αναφωνούν το “Άξιος”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πρωί της Τρίτης, στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ο μοναχός Ευμένιος εισήλθε στη χαρά του Κυρίου του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης καθώς ο κ. Χρυσόστομος τον χειροτόνησε διάκονο, με τους πιστούς να αναφωνούν το “Άξιος”.

width=640

width=640

width=640

width=640

width=640


Πηγή

Διαβάστε επίσης: