![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a763d1d9cb1.jpg)
Δραματική προειδοποίηση από την Τουρκία σκορπά πανικό: Λένε ότι έρχεται σεισμός 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο και τον Μαρμαρά
Το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος θα μπορούσε να συνοδευτεί από κύματα τσουνάμι που θα φτάσουν στις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi, καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες και τόνισε πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Özel, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Παρατηρητήριο Καντίλλη εκδίδει προειδοποιήσεις για πιθανά τσουνάμι σε συνεργασία με 16 ινστιτούτα και 13 χώρες στο πλαίσιο της UNESCO.
Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, ειδικά στις δυτικές ακτές, το Παρατηρητήριο Καντίλλη θα στείλει ειδοποίηση για τσουνάμι στην AFAD, ανέφερε, εξηγώντας πως το ινστιτούτο δεν εστιάζει μόνο στις σεισμικές δονήσεις, αλλά και στις πιθανότητες ανύψωσης της στάθμης του νερού λόγω αυτών.
Ο Özel αναφέρθηκε επίσης στο σεισμό της Αμοργού το 1956, ο οποίος είχε μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι, με αναφορές ότι τα κύματα έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως και τη διετία 2011-2012 υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, συνοδευόμενη από ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο Özel ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι στο Αιγαίο και εξετάζουν σενάρια σεισμών. Σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, τα κύματα του τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της Τουρκίας μέσα σε μία ώρα, με πιθανή άνοδο της στάθμης του νερού από μισό έως ένα μέτρο.
Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μαρμαρά είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλα μέρη, σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
ΕΚΤΑΚΤΟ: ΧΤΥΠΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΊΝΗ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ – ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ – Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ
Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 ρίχτερ σημειώθηκε στη Σαντορίνη το πρωί του Σαββάτου στις 11.00.
Ο σεισμός έχει επίκεντρο 26,4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θήρα με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός αυτός ήταν ο δυνατότερος που καταγράφηκε αυτό το 24ωρο, ο δεύτερος ήταν 4,6 ρίχτερ πάλι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στις 10.36 και ο τρίτος πάλι 4,2 ρίχτερ το πρωί 10.16
Δήλωση Σοκ Τώρα επιστήμονα για τη Σαντορίνη: Δυστυχώς το χειρότερο σενάριο είναι κοντά – Σάλος στο νησί
Έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο, από τους συνεχείς σεισμούς στη Σαντορίνη, το τελευταίο διάστημα, εκτιμάει ο καθηγητής γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης.
Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως βρίσκεται σε εξέλιξη έξαρση του ηφαιστείου Κολούμπο και είναι αυτή που προκαλεί το μεγάλο πλήθος των σεισμών στην περιοχή, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη
Ο ίδιος επικαλέστηκε ευρήματα των επιστημόνων που βρίσκονται στο πεδίο, οι οποίοι βρήκαν κρατήρες πάνω στη σεισμική επιφάνεια και όπως υπογράμμισε αυτό δείχνει πως το ρήγμα έχει μεγάλη σχέση με τα ηφαίστεια. Τη στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Αναλύοντας μία σειρά από δεδομένα, που παραπέμπουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα, τα συνέδεσε με την εγγύτητα που έχουν τα επίκεντρα των σεισμών με το ηφαίστειο Κολούμπο και επεσήμανε ότι ακουμπάει το Κολούμπο, ο κρατήρας του Κολούμπο μεγάλωσε, στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία, στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θολερότητα. Όλα αυτά τα κριτήρια δείχνουν προς τα πού πάμε. Συνδυάζοντας αυτά που είπαν όσοι είναι εκεί με άλλα αντικείμενα, καταλήγω ότι κατά 99% πρόκειται για έξαρση του ηφαιστείου.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν 2-3 σεισμοί, μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα, τονίζοντας για μένα έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη, να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα τις καταλάβει κανένας.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απίθανο, όπως το 2011, το επόμενο δεκαήμερο να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο Κολούμπο και να τελειώσουν όλα εδώ, εκτιμώντας ότι το επόμενο 10ήμερο, θα έχουμε είτε την έκρηξη του ηφαιστείου, είτε θα εκτονωθεί το φαινόμενο χωρίς κάποιο μεγάλο γεγονός.
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Ιταλός ειδικός για τους σεισμούς και την έκρηξη του ηφαιστείου, σημειώνοντας- μεταξύ άλλων- ότι το γεωδυναμικό φαινόμενο περιλαμβάνει τόσο τη σεισμικότητα όσο και το ηφαιστειακό κομμάτι.
Μιλώντας στο today.it, ο Carlo Doglioni, Πρόεδρος του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, ανέφερε τους κινδύνους που υπάρχουν και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.
-Κύριε καθηγητά, τι γνωρίζουμε για τα αίτια της σημερινής σεισμικής ακολουθίας που επηρεάζει το νησί της Σαντορίνης;
Ένα σύστημα ρηγμάτων έχει ενεργοποιηθεί σε βορειοανατολική, νοτιοδυτική κατεύθυνση, αμέσως βορειοανατολικά του νησιού της Σαντορίνης. Αυτά είναι αυτά που ονομάζουμε εκτατικά ρήγματα: σε αυτήν την περιοχή το Αιγαίο πέλαγος εκτείνεται κατά 2-3 εκατοστά το χρόνο, και αυτό οδηγεί στο σχηματισμό αυτού που στη βιβλιογραφία ονομάζονται grabens, δηλαδή δομές που μπορούν να παράγουν σεισμικότητα.
-Δεν είναι λοιπόν φαινόμενο που σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή;
Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από αυτό που ονομάζεται επίπεδο βύθισης: το Ιόνιο και το τμήμα αμέσως βόρεια της Λιβύης και της Αιγύπτου εισχωρούν κάτω από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Αυτό το φαινόμενο καταβύθισης προκαλεί σεισμικότητα και ταυτόχρονα ηφαιστειακό ζήτημα. Η λιθόσφαιρα προκαλεί σε ένα ορισμένο σημείο μια απελευθέρωση υγρών, τη σύντηξη των υποκείμενων πετρωμάτων και επομένως την άνοδο του μάγματος που έχει δημιουργήσει τα ηφαίστεια που πηγαίνουν από το βουνό Amiata στα ηφαίστεια του Λάτσιο, όπως το Bracciano και τους λόφους Alban, και στη συνέχεια ο Βεζούβιος, για να φτάσουν στα Αιολικά νησιά, τα οποία είναι ακριβώς παρόμοια με την υποκατηγορία της Ιταλίας, ανατολικά, δημιουργεί όλα τα ηφαίστεια του Ελληνικού τόξου, και η Σαντορίνη είναι ένα από αυτά, όπως και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο κοντά.
-Πώς περιμένεις να εξελιχθεί η κατάσταση αυτές τις μέρες;
Αυτό που είδαμε τις τελευταίες μέρες είναι μια εξαιρετικά ενεργητική αλληλουχία: ο αριθμός των γεγονότων και το μέγεθός τους αυξάνεται, οπότε δεν έχει επιτευχθεί η μέγιστη κορυφή από την οποία ξεκινά η πτώση, αυτό που ονομάζουμε το κύριο σοκ, δηλαδή το πιο ενεργητικό γεγονός, από το οποίο σε όλες τις σεισμικές ακολουθίες στον κόσμο βλέπουμε στη συνέχεια μείωση των κραδασμών θα μπορούσε επίσης να συνεχιστεί με ολοένα και πιο ενεργητικούς σεισμούς.
-Οι ελληνικές αρχές φαίνεται να παίρνουν πολύ σοβαρά την κατάσταση.
Και έχουν δίκιο, ακόμη και σήμερα (σ.σ. προχθες) υπήρχαν δονήσεις με μέγεθος μεγαλύτερο από 5, οι λεγόμενοι μέτριοι σεισμοί και είναι αδύνατο να αποκλείσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν ακόμη πιο ισχυροί. Εάν υπήρξε σεισμός στο παρελθόν σε μια δεδομένη περιοχή, μπορεί να συμβεί ξανά.
-Πόσο πιθανό είναι οι σεισμοί αυτών των ημερών να ενεργοποιήσουν υποθαλάσσια ηφαίστεια στην περιοχή, όπως το Κολούμπο;
Τα ηφαίστεια ανταποκρίνονται σε εξελικτικές λογικές που είναι ελαφρώς διαφορετικές από εκείνες των ρηγμάτων που προκαλούν σεισμούς. Ένα ρήγμα ενεργοποιείται όταν συσσωρεύεται ενέργεια στους γύρω βράχους που υπερβαίνει το ελαστικό τους όριο, και υπάρχει ρήξη στον φλοιό που απελευθερώνει αυτή την ενέργεια .
Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι υπάρχουν ρήγματα που εισέρχονται μέσα στον θάλαμο μάγματος και, στη συνέχεια, σε αυτήν την περίπτωση προκαλούν μια αποσυμπίεση που προκαλεί την έκρηξη. Ή ότι η δόνηση που προκαλείται από τους σεισμούς επηρεάζει την πίεση στον θάλαμο μάγματος.
Από αυτή την άποψη, επομένως, μπορεί να υπάρξει μια επίδραση 400-500 χρόνια, και έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα τα υποβρύχια ηφαίστεια εξακολουθούν να έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο παρακολούθησης από τα αναδυόμενα και έτσι το να κάνεις προβλέψεις είναι ακόμα πιο δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Έκρηξη του ηφαιστείου και τσουνάμι: Δραματική πρόβλεψη Συνολάκη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη – Αυτό που φοβάμαι είναι…
Ο Κώστας Συνολάκης βρέθηκε στην εκπομπή “Live News”, σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα και υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και χειρότερα, για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.
Τα τρία σενάρια του Κώστα Συνολάκη για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Ειδικότερα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ανέφερε τρία σενάρια για τα φαινόμενα στη θαλάσσια περιοχή, σε σχέση πάντα και με το ηφαίστειο. Το ένα σενάριο είναι πως όλη αυτή η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει, όπως συνέβη το 2011, το δεύτερο σενάριο είναι αυτό ενός μεγαλύτερου σεισμού και το τρίτο να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο.
Γενικά γίνονται εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, επεσήμανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, ενώ για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, σημείωσε ότι είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και μπορεί να μεταναστεύει υγρό και λάβα από τη Σαντορίνη προς τα νοτιοανατολικά.
Όσον αφορά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, σημείωσε ότι αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν γίνει έκρηξη, μία πλευρά του ηφαιστείου να κατολισθήσει και να πέσει στη θάλασσα, δηλαδή να γίνει τσουνάμι.
Η Σαντορίνη έχει αρχίσει και χτυπάει καμπανάκια το 2011 και τώρα, το 2025. Ακόμα κι αν τώρα εκτονωθεί το φαινόμενο, θα έχουμε πάλι σε λίγα χρόνια, ανέφερε.
Ο Κώστας Συνολάκης εκτιμάει ότι το φαινόμενο δεν θα είναι χειρότερο από το 1956
Όπως εκτίμησε δεν νομίζω να έχουμε κάτι χειρότερο από το 1956, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να στηθούν μόνιμα παρατηρητήρια στη Σαντορίνη και να είναι προετοιμασμένη η Πολιτεία και οι κάτοικοι.
Αυτό που φοβάμαι είναι όταν γίνει τσουνάμι, οι άνθρωποι κάθονται και τραβάνε με την κάμερα, αντί να απομακρυνθούν, κατέληξε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Πηγή