![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a8b4e9504f9.jpg)
Έκτακτο Τώρα: Διπλός Ισχυρός Σεισμός μέσα σε 5 λεπτά – Ο μεγαλύτερος των τελευταίων ωρών – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Στο μεσημέρι της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, η Αμοργός υπήρξε το επίκεντρο δύο σεισμικών δονήσεων.
Σεισμική δραστηριότητα στην Αμοργό: Διπλό ταρακούνημα 4 Ρίχτερ
Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 13:54, με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης και με βάθος 12 χιλιομέτρων. Μόλις πέντε λεπτά αργότερα, ακολούθησε μια δεύτερη, ισχυρότερη σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ίδιας περιοχής. Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκάλεσε ανησυχία, αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή θύματα.
Η εκτίμηση του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» του MEGA. Αν και χαρακτήρισε τη σεισμική δραστηριότητα ως «διαχειρίσιμη», προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι δύσκολες, ειδικά για τη Σαντορίνη. Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες, αλλά πρόσθεσε ότι όταν αυτή σταματήσει, θα γίνει σαφές σε όλους.
Αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, επεσήμανε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρουσιάζει αργές και μικρές παραμορφώσεις από το καλοκαίρι του 2024, οι οποίες παρακολουθούνται στενά με ειδικά μηχανήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι αλλαγές δεν συνδέονται άμεσα με τους σεισμούς και είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται αργά. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, και αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν αναμένονται θύματα ή σημαντικές επιπτώσεις.
Έκτακτο Τώρα: Νέος Ισχυρός Σεισμός στην Αμοργό- Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στην Αμοργό
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου στις Κυκλάδες, με επίκεντρο την Αμοργό.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 11 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.
Πηγή