![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67aa46da0189a.jpg)
Απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης: “Βρέχει” αράχνες από τον Ουρανό, σε πανικό οι κάτοικοι – Τι σημαίνει αυτό το φαινόμενο
Ένα ασυνήθιστο και τρομακτικό θέαμα κατέγραψαν οι κάμερες τον περασμένο μήνα στο São Thomé das Letras της Βραζιλίας, όταν εκατοντάδες αράχνες κάλυψαν τον ουρανό, δημιουργώντας την εντύπωση μιας «βροχής» αραχνών. Οι εικόνες, που θύμιζαν σκηνές από ταινία τρόμου, προκάλεσαν ανησυχία και έκπληξη, προκαλώντας έναν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανάγκη για επιστημονική εξήγηση.
Η εξήγηση των επιστημόνων για το φαινόμενο
Ο βιολόγος Kayron Passos, κληθείς να εξηγήσει το παράξενο φαινόμενο, αναφέρθηκε σε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά των αραχνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συνέβη ήταν μια «μαζική συνάντηση» αραχνών, κατά την οποία θηλυκές και αρσενικές αράχνες έλαβαν μέρος σε έναν ιδιαίτερο ρυθμό ζευγαρώματος. Οι θηλυκές αράχνες διαθέτουν μια ιδιαίτερη βιολογική λειτουργία, την «σπερματοθήκη», στην οποία αποθηκεύουν το σπέρμα από διαφορετικά αρσενικά για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους αργότερα. Αυτή η στρατηγική τους επιτρέπει να διασφαλίσουν τη γονιμότητα και να ενισχύσουν τη γενετική ποικιλότητα των απογόνων τους. Επιπλέον, οι θηλυκές αράχνες συνεχίζουν να συλλέγουν σπέρμα ακόμα και μετά τη γονιμοποίηση των αυγών τους για μελλοντική χρήση.
@thesun This is the horror moment spiders appear to rain from the sky in Brazil. #spiders #spidersoftiktok #terrifying #scary #spooky ♬ original sound – The Sun
Η κοινωνική συμπεριφορά των αραχνών και το όργιο ζευγαρώματος
Η αραχνολόγος Ana Lucia Tourinho, η οποία είναι διδάκτορας στις βιολογικές επιστήμες και εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας του Αμαζονίου, προσδιόρισε το φαινόμενο ως ένα παράδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς των αραχνών. Αν και οι αράχνες γενικά είναι μοναχικά ζώα, ορισμένα είδη παρουσιάζουν τάση για τη δημιουργία αποικιών. Αυτό συμβαίνει όταν η παραμονή σε ομάδες προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως αυξημένη παροχή τροφής για τα νεαρά άτομα και τους απογόνους τους. Όπως ανέφερε η Tourinho, η συγκέντρωση των αραχνών σε έναν μεγάλο ιστό και η επακόλουθη συμπεριφορά ζευγαρώματος φαίνεται να είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση της επιβίωσης και της ευημερίας των απογόνων τους.
Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που παρατηρήθηκε στη Βραζιλία ήταν μια εξαιρετικά οργανωμένη διαδικασία ζευγαρώματος, κατά την οποία οι αράχνες συμμετείχαν σε ένα «όργιο» ζευγαρώματος, με σκοπό την αναπαραγωγή και την εξασφάλιση της συνέχισης του είδους τους.
Πηγή