Θρήνος για την οικογένεια του ΠΑΟ: Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο μεγάλος τερματοφύλακας

February 11, 2025

Θρήνος Τώρα: Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος


Διαφ.

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις αρχές του μήνα και νοσηλευόταν διασωληνωμένος λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Τάκης Οικονομόπουλος: Πέθανε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, ένας από τους πιο εμβληματικούς τερματοφύλακες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνδέθηκε άρρηκτα με την πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Φορώντας την πράσινη φανέλα, κατέκτησε τίτλους και κέρδισε την αγάπη των φιλάθλων της ομάδας.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις αλάνες και το 1959 εντάσσεται στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας. Εκεί παρέμεινε μερικούς μόλις μήνες, όταν στην ηλικία των 16 ετών πήρε μεταγραφή στον Απόλλων Αθηνών, όπου τον απέκτησε με το ποσό των 5.000 δραχμών, μετά από προτροπή του Αριστείδη Καμάρα. Το 1962 πήγε στην Προοδευτική ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφη του Γιάννη Βαραμέντη στον Απολλωνα Αθηνών και το 1963 στον Παναθηναϊκό, όπου επί 13 συνεχή έτη υπήρξε ο βασικός του τερματοφύλακας. Το 1965 έκανε ένα μεγάλο ρεκόρ, διατηρώντας την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Μαΐου.

Το 1976 μετακόμισε στην Πάτρα για την Παναχαϊκή, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε έναν χρόνο, σημειώνοντας 25 συμμετοχές.

Το 1977 επέστρεψε στον Απόλλωνα Αθηνών, με τη φανέλα του οποίου έκλεισε την καριέρα του το 1979.

Νίκος Σαργκάνης: O φάντομ, το τηλεφώνημα που του κόστισε 7.800 και η αλήθεια της αποχώρησης απ’τον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Σαργκάνης  του Βασιλείου και της Καλομοίρας, γεννήθηκε στη Ραφήνα στις  13 Ιανουαρίου 1954. Όπως όλοι θυμούνται είναι  παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας ποδοσφαίρου, ο οποίος διέπρεψε κατά τη δεκαετία του ’80 αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό και σε άλλες ομάδες.

Της: Έπη Τρίμη

Ο Νίκος Σαργκάνης αναδείχθηκε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα

Ο Νίκος Σαργκάνης αναδείχθηκε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Αρχικά αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και άρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα, όταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας κρίθηκε ανεπαρκής. Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.

Το 1977 πήγε στην Καστοριά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στις 11/9/1977. Πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81).

Το 1985 πήρε μεταγραφή στον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας του Πειραιά, τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Στον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του.

Εκτός από την καλή του απόδοση κάτω από τα δοκάρια, είχε ειδικευτεί στην εκτέλεση πέναλτι, σημειώνοντας αρκετά γκολ.

Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε άλλη μια επιτυχημένη παρουσία, καθώς τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ, κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά “λύγισε” με 0-2.

Το παρατσούκλι «φάντομ», από τους Δανούς

Η 15η Οκτωβρίου 1980 δεν είναι μία απλή ημερομηνία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκείνη τη μέρα γράφτηκε ιστορία καθώς η Εθνική «άλωσε» το «Ίντροτς Πάρκεν» της Δανίας με 1-0. Η επιτυχία αυτή έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή ενός 26χρονου τερματοφύλακα με το ονοματεπώνυμο: Νίκος Σαργκάνης…

Η Ελλάδα μπορεί να μην προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, κατάφερε, όμως να κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά για τον γκολκίπερ της.

Η λήξη του αγώνα βρίσκει την Ελλάδα νικήτρια με 1-0 επί της Δανίας. Σκόρερ του εθνικού συγκροτήματος ο Ντίνος Κούης στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης. Πρόσωπο της βραδιάς όμως, αναδείχθηκε ο Νίκος Σαργκάνης. Με τις εξαιρετικές αποκρούσεις και την απίθανη επίδοσή του κράτησε ανέπαφη την εστία της ομάδας του. Καλύτερη στιγμή του αγώνα, η απόκρουση του Σαργκάνη στο σουτ του τρομερού Δανού επιθετικού Άλαν Σίμονσεν. Ο Σίμονσεν σούταρε από τα τρία μέτρα εξ επαφής κι ο Σαργκάνης απέκρουσε την «βολίδα» του. Για τα επόμενα 10 λεπτά ο Άλαν Σίμονσεν παραμιλά για τη χαμένη ευκαιρία και την επίδοση του Σαργκάνη, που έκανε τη μία απόκρουση μετά την άλλη.

Η Ελλάδα δεν πέρασε στην επόμενη φάση, αλλά ο Σαργκάνης και οι υπόλοιποι παίχτες της Εθνικής καθήλωσαν πέντε εκατομμύρια Έλληνες τηλεθεατές εκείνο το βράδυ της Τετάρτης. Την επομένη, Δανοί δημοσιογράφοι εκθείασαν το ταλέντο και την επίδοση του Έλληνα τερματοφύλακα. «Το ελληνικό φάντομ απογειώθηκε», «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια», «Ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα», «Ένας 100χειρας στην Κοπεγχάγη» , ήταν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των δανικών εφημερίδων. Ο Νίκος Σαργκάνης από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ο τερματοφύλακας «Φάντομ». Οι Δανοί τον παρομοίασαν με τα φάντομ, τα γνωστά μαχητικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, εξαιτίας της απίστευτης εμφάνισής του στον αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και τα Δανίας.

Το τηλεφώνημα που κόστισε επτά χιλιάδες οχτακόσιες κορώνες

Μετά τη λήξη του αγώνα ο Νίκος Σαργκάνης κάλεσε την οικογένειά του στην Αθήνα. «Πώς σου φάνηκα μάνα;» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε στην μητέρα του. «Έπιανες πουλιά στον αέρα παιδί μου…», ήταν η απάντηση της μητέρας του. Ο Σαργκάνης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής, αλλά και πριν από το μεγάλο παιχνίδι, μιλούσε τηλεφωνικώς με τη μητέρα του και τις αδερφές του για να πάρει κουράγιο. Βέβαια, το πλήρωσε ακριβά, καθώς ο λογαριασμός του τηλεφώνου έφτασε τις 7.800 κορώνες Δανίας, ένα εξωφρενικό για την εποχή ποσό.

Eίμαι Ολυμπιακός, έφυγα γιατί με υποτίμησαν

Λέγεται ότι ήσουν Παναθηναϊκός μικρός, ζούσες σε περιοχή με πολλούς Παναθηναϊκούς. Όχι, αγόρι μου. Από τον Ηλυσιακό που έπαιζα, ήμουν Ολυμπιακός. Και πιο πριν, από 7 χρόνων παιδί, ήμουν Ολυμπιακός. Ήταν η σφραγίδα που έφερα μέσα μου από την αρχή. Δεν έγινα Ολυμπιακός επί Νταϊφά. Ποιοι ήταν οι πρώτοι παιδικοί ήρωές σου; Ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο Γιώργος Σιδέρης. Τώρα τι ομάδα είσαι; Σου λέω από 7 χρόνων που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι Ολυμπιακός! Και παραμένω Ολυμπιακός. (Από συνέντευξη που έδωσε στο ΦΩΣ)


Πηγή

Διαβάστε επίσης: