
Ακόμα κι αν σας τα δώσουν δωρεάν, μην πάρετε αυτά τα σκόρδα – Πως θα τα ξεχωρίσετε
Το σκόρδο αποτελεί βασικό συστατικό που απογειώνει τη γεύση σε αμέτρητα πιάτα. Πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, το σκόρδο προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Δεν είναι κάθε σκόρδο το ίδιο καλής ποιότητας ή μεγάλης διάρκειας. Για να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε το καλύτερο, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια.
Οι σκελίδες σκόρδου ξεχωρίζουν μεταξύ τους πολύ στον βοβλό
Οι βολβοί σκόρδου με τις σκελίδες που απέχουν πολύ μεταξύ τους και έχουν μερικώς χάσει το προστατευτικό εξωτερικό φλοιό τους μπορεί να φαίνονται ελκυστικά επειδή φαίνονται παχουλοί και ξεφλουδίζονται εύκολα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το σκόρδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφύγετε αυτό το είδος. Χωρίς το εξωτερικό στρώμα, τα σκόρδα είναι πιο ευαίσθητα στη μούχλα, την οξείδωση και τη βλάστηση.
Για μεγαλύτερο χρόνο ζωής, επιλέξτε βολβούς με σφιχτό, χοντρό φλοιό που είναι σταθερά στερεωμένος στον μίσχο. Αυτό βοηθά στην προστασία του σκόρδου από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επιβραδύνει την οξείδωση και επεκτείνει τη φρεσκάδα του.
Μαλακές σκελίδες σκόρδου
Ελέγχετε πάντα τη σταθερότητα του σκόρδου πιέζοντάς το απαλά. Εάν το αισθάνεστε υπερβολικά μαλακό, το σκόρδο είναι πιθανό να χαλάσει. Αν ολόκληρος ο βολβός δεν έχει σταθερότητα όταν τον πιάνετε στο χέρι σας, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τον αγοράσετε. Το μαλακό σκόρδο είναι πιο επιρρεπές στη μούχλα, συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και χάνει γρήγορα την ποιότητά του.
Ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό
Το σκόρδο με ζαρωμένο ή μαλακό εξωτερικό φλοιό μπορεί να μην έχει στεγνώσει σωστά μετά τη συγκομιδή. Όταν η διαδικασία στεγνώματος είναι ατελής, ο φλοιός διατηρεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να έχει πιο ήπια μυρωδιά και να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μούχλας όταν φυλάσσεται για πολύ καιρό.
Ένας άλλος λόγος για αυτή την υφή θα μπορούσε να είναι ότι η συγκομιδή έγινε πολύ νωρίς, πριν ωριμάσει το σκόρδο πλήρως. Οι κακές συνθήκες στεγνώματος και αποθήκευσης μπορούν να κάνουν τα σκόρδα να μαλακώσουν, επηρεάζοντας την ποιότητά τους.
Αν καταλήξετε με αυτό το είδος σκόρδου και θέλετε να το αποθηκεύσετε περισσότερο, αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο για λίγες μέρες ακόμα μέχρι να αφυδατωθεί τελείως. Στη συνέχεια, κρατήστε το σε καλάθι σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Σκόρδο που είναι πολύ λευκό
Εξαιρετικά λευκοί βολβοί σκόρδου με μεγάλες, ομοιόμορφες σκελίδες συχνά προσελκύουν το αγοραστή. Ωστόσο, πρόκειται για τυπικά εισαγόμενες ποικιλίες, ειδικά από την Κίνα. Ξεφλουδίζονται εύκολα και είναι βολικά στη χρήση, αλλά έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία και πιο ήπια μυρωδιά σε σύγκριση με το τοπικό σκόρδο, ιδιαίτερα τις ποικιλίες με μωβ φλοιό.
Αυτός ο τύπος σκόρδου χρησιμοποιείται συνήθως σε εστιατόρια και μαγειρική μεγάλης κλίμακας λόγω της ευκολίας του. Ωστόσο, για το μαγείρεμα στο σπίτι, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σκόρδο τοπικής καλλιέργειας, ειδικά με μωβ φλοιό, για πιο πλούσια γεύση και υψηλότερα θρεπτικά οφέλη.
Έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα – Τι να αποφεύγουμε και πως θα τις “αποβάλουμε” για πάντα από τη διατροφή μας
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η ανθυγιεινή διατροφή είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητά, αλλαντικά και ζάχαρη, ενισχύουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και επιταχύνουν τη γήρανση.
Πως συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την πρόωρη γήρανση;
Η βιολογική γήρανση συνδέεται με τη σταδιακή υποβάθμιση των κυτταρικών και μοριακών λειτουργιών, που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε.
Τα έξι τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε
1. Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν σε μια διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη συνδέεται με τις πρωτεΐνες στο δέρμα, μειώνοντας την ελαστικότητά τους. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων και στη χαλάρωση του δέρματος.
Τι μπορείτε να κάνετε: Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων γλυκών και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα.
2. Τηγανητά
Τα τηγανητά τρόφιμα, που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, έχουν αρνητική επίδραση τόσο στην καρδιακή υγεία όσο και στο δέρμα. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την οξείδωση και τη φλεγμονή στο σώμα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνιση του δέρματος.
Τι να προτιμάτε: Προτιμήστε ψητά, βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό φαγητά και αποφύγετε τα έτοιμα και επεξεργασμένα προϊόντα.
3. Επεξεργασμένο κρέας
Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά, περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρικών αλάτων και συντηρητικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, αυτά τα συστατικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι να προτιμήσετε: Επιλέξτε φρέσκο, άπαχο κρέας ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, για μια πιο υγιεινή διατροφή.
4. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και το δέρμα, ενώ επιβαρύνει το ήπαρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αφυδάτωση μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος, προάγοντας την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.
Τι να προτιμήσετε: Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
5. Αλάτι
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο και τη χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που επιταχύνει τη γήρανση των αρτηριών.
Τι να κάνετε: Περιορίστε την ποσότητα αλατιού στα γεύματά σας και χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και βότανα για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας.
6. Καφές
Ενώ η καφεΐνη σε μέτριες ποσότητες μπορεί να έχει οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος και επιταχύνει τη γήρανση. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.
Τι να προτιμήσετε: Μειώστε την κατανάλωση καφέ και προτιμήστε φυτικά ροφήματα, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη, για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Πηγή