
Συναγερμός σε πασίγνωστο νησί της Ελλάδας – Κρούσμα εγκεφαλίτιδας μετά από… τσίμπημα από αυτό το παράσιτο – Μεγάλη προσοχή
Νέο κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας καταγράφηκε στην Ελλάδα, από τσίμπημα τσιμπουριού, με αποτέλεσμα οι συνολικές διαγνώσεις, των τελευταίων 11 ετών, να ανέλθουν σε 9.
Που εντοπίστηκε το νέο κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας
Το νέο κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας, το οποίο προκλήθηκε μετά από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα), εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο.
Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή γνωστικές δυσλειτουργίες.
Το νέο περιστατικό έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, με τον ΕΟΔΥ να εκδίδει επείγουσες συστάσεις για αυξημένη επιτήρηση στους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, μέσω Ιατρικών Συλλόγων.
Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ενδημική κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς και σε τμήματα της Ασίας.
Στην Ελλάδα, αν και παραμένει σπάνια, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί συνολικά 9 κρούσματα, που δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα περιστατικά της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιφέρειες, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.
Πιο συγκεκριμένα:
2014: 1 κρούσμα στην Ανατολική Μακεδονία
2015: 1 κρούσμα στην Πελοπόννησο
2021: 4 κρούσματα – 2 στην Κεντρική Μακεδονία (με επιδημιολογική σύνδεση), 1 στη Θεσσαλία και 1 στη Θράκη
2022: 1 κρούσμα στη Θεσσαλία
2024: 1 κρούσμα στη Θεσσαλία
2025: 1 κρούσμα στο Βόρειο Αιγαίο
Όλα τα περιστατικά αφορούσαν κτηνοτρόφους ή βοσκούς που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικούς οικισμούς, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού σε φυσικές εστίες μόλυνσης, όπου τα τσιμπούρια μεταφέρουν και διασπείρουν τη νόσο.
Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει χαμηλός, η ύπαρξη συνεχών καταγραφών καταδεικνύει ότι ο ιός υπάρχει στη χώρα, έστω και με περιορισμένη διασπορά.
Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών), οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σπανιότερα, έχει καταγραφεί μετάδοση μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η πρόληψη βασίζεται στη χρήση εντομοαπωθητικών, στην αποφυγή έκθεσης σε περιοχές με έντονη παρουσία κροτώνων και στον έγκαιρο έλεγχο του σώματος για τσιμπήματα.
Στις ενδημικές περιοχές της Ευρώπης, ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας.
Ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή των γιατρών στα κλινικά συμπτώματα, καθώς περίπου 2/3 των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές.
Ωστόσο, στα κλινικά περιστατικά, η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο επτά (7) ημέρες (εύρος: 2-28 ημέρες), ενώ σε τροφιμογενή μετάδοση η επώαση είναι μικρότερη (περίπου τέσσερις ημέρες).
Η κλινική εικόνα της νόσου, όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ, εμφανίζεται σε δύο φάσεις:
Στην πρώτη φάση, η οποία διαρκεί λίγες ημέρες, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κεφαλαλγία και μυαλγίες.
Στη δεύτερη φάση, η λοίμωξη μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή μυελίτιδα.
Η θνητότητα ποικίλει ανάλογα με τον υπότυπο του ιού.
Συναγερμός στην Ροδόπη: Σπάνια μορφή εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε 56χρονο κτηνοτρόφο
Ένα πολύ σπάνιο περιστατικό κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας σημειώθηκε στην περιοχή της Ροδόπης, όταν τσιμπούρι τσίμπησε 56χρονο κτηνοτρόφο. Τα περιστατικά σαν αυτό που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα είναι μόλις έξι και όπως είναι λογικό έχει σημάνει συναγερμός στην περιοχή και μεγάλη κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών.
Τα τσίμπημα από τσιμπούρι δεν είναι φυσικά σπάνιο φαινόμενο και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων
Από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα όπως ονομάζεται, αφού ως γνωστόν κρότωνας είναι η επιστημονική ονομασία για το τσιμπούρι νόσησε ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή του δήμου Ιάσμου Ροδόπης.
Ο 56χρονος νοσηλεύθηκε με ήπια συμπτώματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σύμφωνα με το evros-news.gr, απ’ όπου πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του, αλλά η περίπτωση του προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Κι αυτό γιατί το στέλεχος αυτό της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας, είναι εξαιρετικά σπάνιο αφού έχει παρουσιαστεί μόνο 6 φορές στην Ελλάδα διαχρονικά.
Ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε.
Τι είναι η κροτωγενής εγκεφαλίτιδα;
Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνα δηλαδή τσιμπούρι αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.
Τα συμπτώματα:
Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης.
Αυτή η δεύτερη φάση που η νόσος επιστρέφει μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.
Πηγή